کد سایت fa40699 کد بایگانی 49737 نمایه مخفی کردن فضائل امام علی(ع) در منابع اهل سنت
طبقه بندی موضوعی آنچه شیعه پاسخ گوی آن نیست
گروه بندی اصطلاحات فرقه‌ها، مذهب‌ها، گروه‌ها
خلاصه پرسش
آیا زهرى و مالک بن انس(از بزرگان حدیث و فقه) از دشمنان حضرت امام على(ع) و از هواداران بنى امیه بودند، و لذا فضائل امام علی(ع) را مخفى کردند؟
پرسش
آیا صحیح است که می‌گویند: زهرى و مالک از دشمنان حضرت امام على(ع) و از هواداران بنى امیه بودند، و لذا فضائل امام علی(ع) را مخفى کردند و حتى یک فضیلت درباره آن‌حضرت روایت نکرده‌اند؟
پاسخ اجمالی
آنچه در پرسش مطرح شده، در برخی از منابع اهل سنت آمده است:
1. ابن حبان می‌گوید: «وَ لَسْتُ أَحْفَظُ لِمَالِکٍ وَ لا لِلزُّهْرِیِّ فِیمَا رَوَیَا مِنَ الْحَدِیثِ شَیْئًا مِنْ مَنَاقِبِ عَلِیٍّ عَلَیْهِ السَّلامُ أَصْلا»؛[1] آنچه از مالک و زهری روایت شده، در ذهن ندارم که آنها از مناقب حضرت علی(ع) چیزی نقل کرده باشند.
2. ابن عساکر: «...جعفر بن إبراهیم الجعفری قال: کنت عند الزهری أسمع منه، فإذا عجوز قد وقفت علیه، فقالت: یا جعفری لا تکتب عنه فإنّه مال إلى بنی أمیة، و أخذ جوائزهم، فقلت: من هذه؟ قال: أختی رقیّة، خرفت؟ قالت: خرفت أنت، کتمت فضائل آل محمّد»؛[2] جعفر جعفرى می‌گوید: از زهری حدیث می‌شنیدم، ناگهان زن کهن سالى آمده و گفت: اى جعفرى! از زهرى حدیث نقل نکن. چون به بنى امیّه تمایل یافته و جوائزشان را دریافت کرده است! گفتم: این زن کیست؟ زهرى گفت: خواهر من است که دیوانه شده  است. آن زن در پاسخ گفت: تو دیوانه شده‌اى؛ زیرا که فضائل آل محمد را کتمان و پنهان می‌کنى!
3. کعبى نیز در کتاب خود می‌گوید: «لم یرو لعلی فضیلة قط و کان مروانیاً»؛[3] زهرى هوادار بنى مروان بوده و هرگز از فضائل على چیزى نقل نکرده است.

[1]. ابن حبان دارمی، محمد بن حبان، المجروحین من المحدثین و الضعفاء و المتروکین، ج 1، ص 258، دار الوعی، حلب، چاپ اول، 1396ق.
[2]. ابن عساکر، ابو القاسم على بن حسن، تاریخ مدینة دمشق، ج ‏42، ص 228، دار الفکر، بیروت، 1415ق.
[3]. کعبی بلخی، ابوالقاسم عبدالله بن احمد، قبول الاخبار و معرفة الرجال، ج 1، ص 269، دار الکتب العلمیة، بیروت، 2000م.