advanced Search
KAGUA
5215
Tarehe ya kuingizwa: 2019/01/23
Summary Maswali
Vacip olan kaza orucu bozmanın hükmü nedir? Eğer kaza orucu tutan birisi eşiyle birlikte olursa orucu bozulurmu? Lütfen yardımcı olun.
SWALI
Vacip olan kaza orucu bozmanın hükmü nedir? Eğer kaza orucu tutan birisi eşiyle birlikte olursa orucu bozulurmu? Lütfen yardımcı olun.
MUKHTASARI WA JAWABU
Orucu boazan unsurlar hakkında  orucu bozan şeyler, soru:6047 (site:6217) adresine müracaat ediniz.
Orucu bozan unsurlardan birisi cinsel ilişki olduğu için ramazan orucu veya kaza orucu arasında hüküm farklılığı yoktur. Yani oruç batıl olur. Ancak ramazan orucunun kazasını yerine getiren şahsın kazayı yerine getirmek için fırsatı varsa öğle ezanından önce orucunu bozabilir.[1] Öğle ezanından sonra orucunu bozmaya hakkı yoktur.[2] Buna göre öğle ezanından önce böyle bir ilişki gerçekleşirse oruç bozulmuş olur yani kazasını tekrar yerine getirmelidir. Ancak haram bir amel gerçekleştirmemiştir.
Hz. Ayetullah Hadevi Tahrani:
  1. Her türlü cinsel ilişki veya insanın kasten cenabet olmasını sağlayan davranış; her türlü orucun (ezcümle kaza, sünnet, farz) batıl olmasına sebebiyet verir. Soru cevap sitesi linki
  2. Ramazan orucunun kazası tutulurken öğle ezanından önce oruç acılabilir sakıncası yoktur. Ancak öğle ezanından sonra bozmak caiz değildir. Eğer orucu bozarsa kefareti  üç gün oruç tutmaktır. Soru cevap sitesi linki
 
 

[1] İmam Humeyni, Tevzuh'ul-Mesail, Muhakkık ve Musahhih, Beni Haşimi Humeyni, Seyit Muhammet Hüseyin, 1.c, 946.s, 1700.m, defter intişarat İslami, Kum, 8.bk, 1424.k.
[2] Aynı kaynak.
MAONI
Idadi ya maoni 0
Tafadhali ingiza thamani
mfano : Yourname@YourDomane.ext
Tafadhali ingiza thamani
<< Niburute.
Tafadhali ingiza kiasi sahihi ya usalama Kanuni

MPANGILIO WA KIMAUDHUI

MASWALI KIHOLELA

YALIYOSOMWA ZAIDI