قرآن کریم، گروهی از مردم را با عنوان «متوسمین» ستوده است. ویژگی این افراد چه بود؟
پرسش
خدای متعال در قرآن از گروهی با عنوان «متوسمین» یاد کرده است. اینها چه کسانی هستند؟
پاسخ اجمالی

قرآن کریم در سوره حجر، پس از بیان داستان قوم لوط و عذابی که از سوی خدای متعال بر آنها نازل شد، می‌فرماید:

«إِنَّ فِی ذلِکَ لَآیاتٍ لِلْمُتَوَسِّمِینَ»؛[1] به‌یقین در این داستان، نشانه‌‏هایى براى اهل فراست و هوشیاران وجود دارد.

مفسران برای واژه «متوسمین» که به نوعی در این آیه از طرف خداوند ستوده شده‌اند، معانی مختلفی نقل کرده‌اند؛ مانند اهل فراست، اهل تأمل،[2] متفکران، اهل بصیرت، عبرت‌آموزان.[3]

با وجود معانی یادشده؛ اما اکثر مفسران، متوسمین را به متفرسون(اهل فراست و زیرکان) معنا کرده‌اند:

واژه «توسم» به معناى فراست(زیرکی) و منتقل شدن از ظاهر چیزى به حقیقت و باطن آن است؛ بر این اساس، معناى آیه چنین است که در جریان عذابى که بر قوم لوط فرود آمد، و شهرهای آنها را نابود کرد، می‌توان آثار و نشانه‌هایی یافت که هر انسان هوشیار و زیرکى از دیدن آن به حقیقت جریان پی می‌برد؛ زیرا این علامات بر سر راه هر عابرى است و هنوز به طور کلى نابود نشده است. و این خود براى مؤمنان نشانه‌‏ای است که بر حقیقت انذار و دعوت دلالت می‏کند، و معلوم می‌کند که آنچه پیامبران(ع) به آن انذار و هشدار می‌دادند واقعیت دارد و افسانه نیست.[4]

این تفسیر نشانگر آن است که مردم آن زمان، به منطقه‌ای که عذاب قوم لوط در آن‌جا رخ داد، آشنا بوده و به آن منطقه رفت و آمد می‌کردند.

مجاهد می‌گوید: «إِنَّ فِی ذلِکَ لَآیاتٍ لِلْمُتَوَسِّمِینَ»؛ یعنی براى اهل فراست.

از پیامبر اسلام(ص) نقل شده است: مراقب فراست و زیرکی مؤمن باشید؛ زیرا او به نور خداوند، می‌نگرد.[5]

همچنین فرمود: خداوند را بندگانى(زیرک) است که مردم را با نشانه‌هایشان، می‌شناسند، آن‌گاه همین آیه را قرائت فرمود.

تفسیر جواهر طنطاوى در مورد متوسّمین می‌گوید:

«المتوسّمون هم المتفرّسون». فراست بکسر «فاء» اسم است از قول تو که گویى «تفرّست من فلان الخیر». فراست آن چیزى است که خدا در قلب بعضى از اولیای خود گذاشته و به وسیله آن از حالات مردم مطّلع می‌شوند و براى آنان حدس و نظر و تثبّت پدید می‌گردد، و یا این‌که از روى تجربه، اخلاق و معاشرت به دست می‌آید و حالات مردم را می‌شناسند. و متوسّم کسى است که در علامت اشیاء و صفات نظر می‌کند و علامات آنها را می‌نگرد.[6]

امام صادق‌(ع) متسومین را به متفکران و عبرت‌آموزان معنا نموده و فرموده است:

ماییم کسانى که می‌اندیشیم و عبرت می‌‏گیریم. راه سعادت، در ما اقامه شده و این‌ راه، به سوى بهشت است.

قتاده و ابن زید نیز متسومین را به همین معنا تفسیر کرده‌اند:

آنچه در مورد نابودی قوم لوط گفته شد، براى اهل تفکر و عبرت، دلایل و راهنمایى است.[7]

[1]. حجر، 75

[2]. ‏زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج ‏2، ص 586، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ سوم، 1407ق.

[3]. فخرالدین رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج ‏19، ص 156، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، 1420ق.

[4]. طباطبائی، سید محمد حسین‏، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‏12، ص 185، قم، دفتر انتشارات اسلامی‏، چاپ پنجم‏، 1417ق.

[5]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏6، ص 528، قم، دفتر انتشارات اسلامی‏، چاپ پنجم‏، 1417ق؛ قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لأحکام القرآن، ج ‏11، ص 43، تهران، ناصر خسرو، چاپ اول، 1364ش. «اتّقوا فراسة المؤمن فانّه ینظر بنور اللّه»؛ «قال إن لله عبادا یعرفون الناس بالتوسم ثم قرأ هذه الآیة».

[6]. به نقل از: بانوی اصفهانی، سیده نصرت امین، مخزن العرفان در تفسیر قرآن، ج ‏7، ص 145، تهران، نهضت زنان مسلمان، 1361ش.

[7]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏6، ص 528.