فاصله محل کار و زندگی‌ام بیش از مسافت شرعی بوده و معمولاً 20 روز در محل کار و 20 روز در خانه هستم. در محل کارم نیز چندین بار به سفر شغلی می‌روم. تکلیف نماز و روزه‌ام چیست؟
پرسش
با سلام و خسته نباشید. بنده ساکن شهر سمنان هستم و شاغل در نیروی دریایی و محل کارم در بندر عباس می‌باشد. 20 روز در شهر خود و 20 روز در محل کار خود می‌باشم و زمانی که در محل کار خود هستم در این 20 روز چندین بار و در هر بار به دریا به طول 60 کیلومتر و 5 ساعت می‌روم و دوباره به محل کار خود بر می‌گردم. نماز من چگونه است؟ کامل یا شکسته؟
پاسخ اجمالی
بیشتر فقها معتقدند که در چنین شرایطی شما کثیر السفر محسوب می‌شوید که در این صورت، باید نمازتان را کامل خوانده و روزه‌تان را نیز بگیرید. به هر حال، باید به فتوای مرجع تقلید خود عمل کنید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر در محل کار نمی‌توانید قصد ده روزه کنید، در محل کار و بین راه نماز تمام و روزه صحیح است، اما هر گاه در سمنان یا در محل کار، حداقل ده روز توقف داشته باشید و هیچ سفر شرعی ــ به مسافت 22.5 کیلومتر ــ انجام ندهید، در اولین سفر بعد از ده روز، ــ تا زمان سفر بعدی ــ نماز شکسته است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر در ماه حداقل 10 روز به سفر می‌روید یا در سفر هستید و این رویه برای شش ماه یا بیشتر باشد شما کثیر السفر هستید و در تمام سفرها نماز تمام و روزه صحیح است و چنانچه 8 یا 9 روز باشد به احتیاط واجب در تمام سفرها باید بین شکسته و تمام و روزه و قضا جمع کنید . ولی اگر 7 روز یا کمتر سفر می‌کنید نمازهایتان در این سفرها شکسته و روزه صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
کثیر السفر هستید و در همه سفرها (حتی سفرهای تفریحی) نماز تمام و روزه صحیح است مگر در اولین سفر بعد از اقامت ده روز در وطن و یا با قصد اقامت در غیر وطن که در این صورت نماز شکسته است و روزه صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در مثل فرض سوال، نماز قصر و شکسته است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
نماز و روزه کامل است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
عنوان «من شغله فی السفر: کسی که شغلش در سفر است» بر شما صدق می‌کند و از سفر دوم نمازتان در مسیر وطن تا محل کار، محل کار، مقصد دریایی و مسیر بین محل کار تا مقصد دریایی تمام است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.