معنای کلمه «فرائص» چیست و چه تفاوتی با قلب و فؤاد دارد؟
پرسش
با سلام؛ «فرائص» که در یکی از زیارتهای رسول الله(ص) آمده، به چه نوع قلبی گفته میشود و فرقش با فؤاد و قلب چیست؟
پاسخ اجمالی
در بخشی از یکی از زیارات پیامبر خدا(ص) و در توصیف روز قیامت چنین آمده است: «وَ تُرْعَدُ فِیهِ الْفَرَائِص...‏»؛[1] به کرم تو پناه میبرم از اینکه مرا در جایگاه ذلت و خواری قرار دهی؛ در آن روزی که حجابها و پردهها کنار میرود و رازها آشکار میشود و فرائص به لرزه میافتند.
واژه «فرائص»، جمع کلمه «فریصه» است. فریصه تکه گوشت و یا عضلهای است که بین پهلوی سینه و کتف و در نزدیکی قلب قرار دارد و هنگام ترس شدید، به لرزه در میآید.[2] بنابر این، «فریصه» خود قلب نیست تا بخواهیم بگوییم که چه قلبی، «فریصه» نام دارد.[3]

[1]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 2، ص 607، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.
[2]. فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، محقق، مصحح، مخزومى، مهدى، سامرائى، ابراهیم، ج 7، ص 112، قم، هجرت، چاپ دوم، 1410ق.
[3]. برای اطلاع از تفاوت مفهومی بین قلب و فؤاد به نمایه  بررسی مفهوم قلب در قرآن مراجعه کنید.