آیا استفاده از عصاره وانیل، حرام است؟
پرسش
با توجه به این که در عصاره وانیل 35% الکل وجود دارد آیا استفاده از عصاره آن حرام است؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر الکل از نوع مست‌ کننده‏ و در اصل مایع نباشد، حلال است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به درصد بالایی که دارد از آن اجتناب شود.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، جایز نیست.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

خوردن الکل حرام است، گر چه الکل پاک می باشد. به این علت، اگر در یک نوع خوردنی، الکل وجود داشته باشد، ولی الکل در آن مستهلک باشد، خوردن آن ایرادی ندارد؛ یعنی اگر الکل در یک خوردنی آن قدر کم باشد که به نظر عقلا، آن ماده خوراکی، فاقد الکل محسوب شود، خوردن آن ماده ایرادی ندارد. اگر واقعاً در عصاره وانیل 35% الکل وجود داشته باشد، خوردن آن حرام است، مگر این که در ماده دیگری مستهلک شود. مثلا اگر مقدار بسیار کمی وانیل را برای پخت مقدار زیادی کیک استفاده کنند و عرفا نگویند که کیک، دارای الکل است، خوردن آن کیک جایز است.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.