فردی وصیت کرده تا مبلغی از سرمایه‌اش بعد از مرگ او در زمینه خاصی مصرف شود. آیا می‌توان آن مبلغ را در بانک و یا با خرید خانه، سرمایه‌گذاری کرده و از سود آن به وصیت میت عمل کرد؟
پرسش
سلام، میّتی وصیت‌ کرده که 500 میلیون تومان از اموالش را (که کمتر از ثلث مال است)، هر سال در فلان مناسبت، مراسم مذهبی برایش برگزار کنند. حال دو سؤال، مطرح است: 1. اگر این پول را در حساب بانکی بگذارند و بانک نیز -طی عقود شرعی- هر ماه سودی به این پول اختصاص دهد و هر سال از این سود جهت مراسم مذکور استفاده شود، جایز است؟ 2. اگر با این پول، آپارتمان یا مغازه‌ای خریداری شده و به اجاره داده شود و هر سال با مبلغ اجاره آن، مراسم مذکور برگزار شود، جایز است؟
پاسخ اجمالی

اگر از وصیت و یا دیگر قرائن و شواهد مشخص شود که میت با سرمایه‌گذاری با مال‌الوصیه، مخالف بوده و مایل به آن بوده که مبلغ مورد نظر را مستقیماً مصرف نمایند، هرگونه سرمایه‌گذاری با استفاده از آن مبلغ جایز نخواهد بود.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

تا زمانی که قرائن و شواهدی برای اجازه وصی نسبت به این امور وجود نداشته باشد باید از همان مبالغ در این راه استفاده شود و دو راه پیشنهاد شده جائز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

1- اگر براى نگه‌دارى لازم باشد به بانک بسپارند اشکال ندارد.

2- جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر از نظر عقلایی این کار به مصلحت باشد، مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه وصیت میت صرف خود پول در مصرف ثلث است، تبدیل آن به موارد مذکور در سؤال جایز نیست

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. اگر میت اصراری بر مصرف خود مال داشته است و این از قرائن و شواهد فهمیده شود، باید خود مال یا قیمتش را به طور مستقیم در مورد وصیت صرف کنند و نمی‌توانند آن را سرمایه‌گذاری کرده و از محل درآمدش مورد وصیت را انجام دهند. ولی اگر میت در وصیتش این چنین خواسته‌ای نداشته است، اشکالی در این کار نیست.
  2. اگر میت در وصیتش خواسته تا مال را سرمایه‌گذاری کنند و از سود آن در مصرف مزبور استفاده کنند، واجب است طبق وصیتش عمل کنند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی و صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.