با آن‌که شب و روز جمعه هنگام بخشیده‌شدن گناهان است؛ پس چرا مجازات گناه در این ایام دو برابر می‌شود؟
پرسش
آیا روز جمعه گناه هم دو برابر محسوب می‌شود؟ و آیا این موضوع با عدل خداوند و نیز فضیلت شب جمعه که شب آمرزش گناهان و شب مغفرت است منافات ندارد؟
پاسخ اجمالی

شب و روز جمعه در بین ایام هفته از امتیاز و شرافت خاصی برخوردار است. بر اساس روایات خداوند در این زمان حسنات را مضاعف و گناهان و معاصی را محو می‌کند.[1] اما اگر انسان از این فرصت به وجود آمده استفاده نکند و به جای آن‌که با توبه و عبادت و انجام حسنات، تلاش در محو گناهان گذشته نماید، در این‌روز هم به گناه مشغول شود، عقوبت گناه او دو برابر خواهد شد:

  1. امام علی(ع) فرمود: «در روز جمعه بیشتر دعا نمایید، چراکه در این‌روز ساعاتی قرار دارد که تا وقتی که انسان قطع رحم نکند، مرتکب گناه نشود و مورد عاق والدین قرار نگیرد، دعای وی مستجاب است. بدانید که (ثواب) خیر و (عذاب) شر در روز جمعه دو برابر می‌شود».[2]
  2. امام باقر(ع) فرمود: «جزاى نیکى و بدى در روز جمعه دو برابر می‌گردد».[3]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 414، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ «فضیلت شب و روز جمعه»، 5942.

[2]. برقی، ابو جعفر احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج 1، ص 58- 59، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.

[3]. شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الأعمال، ص 143، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق.