پیامبر اکرم(ص) در مسجد خیف چه سخنانی را بیان فرمودند؟
پرسش
متن کامل خطبه پیامبر اکرم(ص) در مسجد خیف را بیان کنید؟
پاسخ اجمالی

بر اساس روایت صحیحی[1] از امام صادق‌(ع)، پیامبر اسلام(ص) در مسجد خیف(از مساجد منی)[2] خطبه‌ای به شرح زیر ایراد فرمودند:

خدا یاری کند [شاد و خرم کند] کسی که سخن مرا بشنود و به گوش بسپارد و از آن محافظت نموده و خبرش را به کسانی که نشنیده‏اند برساند؛ زیرا چه بسا افرادی هستند که دانشی که خود نمی‌دانند را به دیگران می‌رسانند و چه بسا افرادی هستند که دانشی را به افراد داناتر از خود منتقل می‌نمایند.

سپس فرمود: سه ویژگی است که هیچ مسلمانی در دل خود راه نمی‌دهد تا در زمینه آنها خیانت ورزد:

  1. خالص‌نمودن عمل برای خدا، (که با عبادت‌ بدون ریا و بدون هر هدف فاسد دیگری محقق خواهد شد).[3]
  2. خیرخواهی پیشوایان مسلمانان (با دوستی، اطاعت و فرمانبری از آنها به دست می‌آید).[4]
  3. همراه‌بودن با جماعت(یعنی ائمه که همگی نور واحد هستند و یا جماعت مسلمانان[5])؛ زیرا دعایشان از همه طرف، محافظشان خواهد بود.

مسلمانان همه برادرند! خونشان برابر است! و پیمان پایین‏ترین فردشان نیز معتبر است.[6]

امام ششم(ع)، فراز آخر این سخن پیامبر(ص) را تفسیر نموده و می‌فرماید:

اگر به عنوان نمونه، اگر مسلمانان سپاه دشمن را به محاصره درآورند و یکی از سربازان رده پایین مسلمان با وعده حفظ امنیت، یکی از سپاه دشمن را فراخواند، فرمانده او نیز نباید این وعده او را نادیده بگیرند. [7]

[1]. مجلسی، محمد باقر، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول(ع)، محقق، مصحح، رسولی، سید هاشم، ج 4، ص 323، تهران، ‌دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1404ق.

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 519، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق

[3]. مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، ج 4، ص 324.

[4]. همان.

[5]. همان، ص 325.

[6]. کافی، ج 1، ص 403. «نَضَّرَ اللَّهُ عَبْداً سَمِعَ مَقَالَتِی فَوَعَاهَا وَ حَفِظَهَا وَ بَلَّغَهَا مَنْ لَمْ یسْمَعْهَا فَرُبَّ حَامِلِ فِقْهٍ غَیرُ فَقِیهٍ وَ رُبَّ حَامِلِ فِقْهٍ إِلَی مَنْ هُوَ أَفْقَهُ مِنْهُ ثَلَاثٌ لَا یغِلُّ عَلَیهِنَّ قَلْبُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِخْلَاصُ الْعَمَلِ لِلَّهِ وَ النَّصِیحَةُ لِأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِینَ وَ اللُّزُومُ لِجَمَاعَتِهِمْ فَإِنَّ دَعْوَتَهُمْ مُحِیطَةٌ مِنْ وَرَائِهِمْ الْمُسْلِمُونَ إِخْوَةٌ تَتَکافَأُ دِمَاؤُهُمْ وَ یسْعَی بِذِمَّتِهِمْ أَدْنَاهُمْ».

[7]. همان، ج 5، ص 31-30.