حدیث مسلسل چه حدیثی است؟
پرسش
حدیث مسلسل چه حدیثی است؟
پاسخ اجمالی

«حدیث مسلسل» به روایت و حدیثی گفته می‌شود که راویان آن پی در پی تا آخر سند، بر یک صفت یا حالت بوده باشند؛ مانند این‌که همه در حال ایستاده، یا در حال راه رفتن روایت کرده باشند. و یا این‌که تمامشان در روایت خود از یک واژه و یا یک عبارت بهره جسته باشند؛ مانند سمعت فلانا، یقول: سمعت فلانا.

به عبارت دیگر، حدیث مسلسل، حدیثی است که تمامی یا بیشتر افراد در سلسله سند روایتش در یکی از امور؛ مانند نام، ویژگی‌های شخصی، نوع گفتار و کردار، محل سکونت و ... مشابه هم باشند، یا به عنوان نمونه، هر یک از راویان، از پدر خود نقل کرده باشند؛ و یا آن‌که تمامشان در روایت خود سوگند خورده باشند و ... .[1]

1. ر. ک: عجم، رفیق‏، موسوعة مصطلحات ابن خلدون و الشریف علی محمد الجرجانی، ج ‏2، ص 157، بیروت، مکتبة لبنان ناشرون، چاپ اول، 2004م؛ الغوری، سید عبد الماجد، المدخل إلی دراسة علوم الحدیث، ص 970 – 955، دمشق، دار ابن کثیر، چاپ اول، 2009م.