اگر دختری بالغ را بدون اطلاع او به عقد موقت مردی درآورند، آیا آن مرد با مادر دختر محرم می‌شود؟
پرسش
خانمی در زمان حیات شوهرش، جهت راحتی حضور در کلاس خصوصی درس استاد، دختر 10 ساله خود را با اجازه شوهرش و بدون اطلاع خود دختر، به عقد موقت یک ساعته استادش درمی‌آورد تا با او محرم شود. آیا این محرمیت دائمی است و این خانم نمی‌تواند بعد از فوت شوهرش با استاد خود ازدواج نماید؟ حکم این مسئله در فرضی که دختر رشیده باشد چگونه است؟
پاسخ اجمالی

از آن‌جا که  دختر بچه، در هنگام عقد، شرعاً بالغ بوده است، اگر به عقد انجام شده - قبل از اتمام مدت آن - رضایت ندهد، عقد وی باطل بوده و آثار آن، (از جمله، محرمیت آن مرد  با مادر دختر) حاصل نمی‌شود.

با این‌حال، برخی مراجع[1] احتیاط کرده و در فرض سؤال، ازدواج مادر دختر با استاد خود را مجاز ندانسته‌اند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال چون دختر بالغه بود و عقد فضولی را تا تمام شدن مدتش به صراحت قبول نکرده است؛ لذا عقد باطل بوده و خانم نسبت به استاد از اول محرم نشده است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

به احتیاط واجب عقد یاد شده صحیح نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

  1. در فرض سؤال مادر دختر مجاز به ازدواج با استاد خود نیست.
  2. در فرض سؤال که دختر در هنگام عقد بالغ بوده و عقد بدون اطلاع او انجام گرفته است، عقد باطل و محرمیتی بین مرد مذکور و مادر دختر تحقق نیافته است البته اگر دختر بعد از عقد متوجه شود و عقد را امضاء کند محرمیت ابدی بین مادر و استاد برقرار می‌شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

این کار در صورتی صحیح است که به نفع دختر باشد و این کار یعنی محرمیت با استاد، نتیجه خوبی ندارد و لذا خالی از اشکال نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. از آنجا که دختر این خانم به هنگام عقد موقت، 10 ساله و بالغ بوده است، اذن و رضایت او به این عقد برای صحت عقد و ترتب آثار آن و در نتیجه محرمیت مادر با استاد لازم بوده است. بنابراین به دلیل عدم اذن قبلی دختر، عقد مزبور به اصطلاح فضولی واقع شده است و اگر دختر به عقد انجام شده رضایت دهد، آثار آن مانند محرمیت بین مادرش و استاد ثابت است و آن خانم نمی‌تواند بعد از فوت شوهر خود با استاد ازدواج کند.
  2. در اینکه عقد دختر بالغ بدون اذن و اجازۀ خودش صحیح نیست، فرقی بین دختر رشیده و غیر رشیده نیست.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.