واجب عینی با واجب کفایی چه فرقی دارد؟
پرسش
واجب عینی با واجب کفایی چه فرقی دارد؟
پاسخ اجمالی

  1. واجب عینى: «واجب عینى» در مقابل واجب کفایى است. و آن واجبى است که انجام آن‌را از تمام مکلّفین خواسته باشند، به گونه‌ای که با انجام دادن عده‌ای تکلیف از دیگران برداشته نمی‌شود؛ مانند نماز و روزه که بر فرد فرد مکلفین واجب است.
  2. واجب کفایى‏: مقصود از «واجب کفایى» آن حکم وجوبى است که متوجّه تمام مکلّفین می‌‏شود به گونه‌‏اى که اگر به آن واجب عمل نشود، تمام مکلّفین مؤاخذه خواهند شد، ولى اگر برخى هم آن‌را انجام دهند، کفایت می‌کند، و تکلیف از عهده‌ی دیگران ساقط می‌شود؛ مانند غسل، کفن و دفن میّت مسلمان که بر همه‌ی مکلّفین واجب است؛ اما اگر هیچ‌کدام به این تکلیف اقدام نکنند، همگی دارای مسئولیت شرعی می‌شوند و مورد بازخواست قرار می‌گیرند، ولى اگر افرادی اقدام به غسل، کفن و دفن میّت مسلمان کنند، تکلیف از عهده‌ی دیگران برداشته می‌شود.

جهاد، اجتهاد، تعلّم و یادگیری علومی که کشور به آنها نیازمند است، همگی از اقسام واجب کفایی‌اند.[1]

[1]. ر. ک: ملکى اصفهانى، مجتبى، مقدمه، سبحانی تبریزی، جعفر، فرهنگ اصطلاحات اصول، ج ‏2، ص 207- 208، قم، عالمه، چاپ اول، 1379ش؛ ولایی، عیسی، فرهنگ تشریحی اصطلاحات اصول، ص 368، تهران، نشر نی، چاپ اول، 1374ش.