چرا پیامبر اسلام(ص) در روز غدیر، جانشینی امام علی(ع) را مکتوب نکردند؟
پرسش
چرا رسول الله(ص) در روز غدیر جانشینی امام علی(ع) را مکتوب نکردند؟
پاسخ اجمالی

برای اثبات امامت امام علی(ع)، راه‌های متعددی وجود دارد.[1] از جمله آنها رخدادی است که در منطقه‌ی غدیر و در سال آخر عمر پیامبر اسلام(ص) و بعد از «حجة الوداع» اتفاق افتاد و آن‌حضرت، با بیان «... من کنت مولاه فهذا علی مولاه...»؛[2](هر کس من مولای او هستم، علی مولای او است ...)، به امامت علی بن ابی‌طالب تصریح نموده و این رسالت الهی خود را ابلاغ فرمود. این واقعه به وسیله‌ی عده‌ی زیادی(110 نفر) از صحابه‌ی[3] پیامبر اکرم(ص)، و هم‌چنین از 84 نفر از تابعین و دانش‌مندان و نویسندگان فراوانی، نقل شده است.[4]

با این وجود، برای نوشتن و مکتوب کردن امامت امام علی(ع) در روز غدیر فایده‌ای تصور نمی‌شود؛ زیرا افرادی که موضوع جانشینی را علی‌رغم حضور هزاران شاهد به نحوی تبیین و توجیه کردند که در راستای منافعشان باشد، می‌توانستند نسخه‌های مکتوب را نیز منسوخ شده اعلام نمایند و چنین وانمود کنند که پیامبر(ص)‌ بعد از نگارش این وصیت، با سخنی دیگر پشیمانی خود را اعلام کرده‌اند!، مگر آن‌که نگارش چنین وصیتی در آخرین لحظات عمر حضرتشان باشد که دیگر کسی نتواند آن را منسوخ اعلام کند و می‌دانیم که در آن زمان که ایشان تصمیم به نگارش وصیتی داشتند، برخی افراد مانع‌تراشی کرده و قرآن را کافی دانستند![5] و علاوه بر آن، سند مکتوبی از پیامبر اسلام (ص) و در مورد مالکیت فدک در دستان حضرت زهرا(س) بود از ایشان با زور گرفته و پاره شد و به دنبال آن، فدک را از اختیار حضرتشان خارج کردند.[6]

با توجه به رخدادهای بالا، چه بسا اگر چیزی در روز غدیر مکتوب می‌شد، اتفاقات دیگری رخ می‌داد و جان امام علی(ع) در خطر می‌افتاد؛ همان‌گونه که بعد از وفات پیامبر(ص)، حق‌جویی و حق‌گویی حضرت زهرا(س) تحمل نشد و تنها چند روز بعد از رحلت پدرشان بود که حضرتشان نیز به شهادت رسیدند.[7]

[1]. «اثبات امامت امام علی(ع) از قرآن»، 324؛ «اثبات امامت امام علی (ع)»، 999؛ «دلالت آیه ولایت بر امامت همه امامان(ع)»، 35807.

[2]. هلالی، سلیم بن قیس، کتاب سلیم بن قیس الهلالی، محقق، مصحح، انصاری زنجانی خوئینی، محمد، ج ‏2، ص 644، قم، الهادی، چاپ اول، 1405ق.

[3]. ابوسعید خدری، زیدین ارقم، جابر بن عبدالله انصاری، ابن عباس، براء بن عازب، حذیفه، ابوهریره، ابن مسعود و عامر بن لیلی، از آن جمله‌اند.

[4]. «تعداد حاضران در غدیر خم»، 28850؛ «ولایت سیاسی علی در غدیر خم»، 2570؛ «متن خطبه غدیر خم»، 1954؛ «امامت علی (ع) در خطبۀ غدیر»، 6822؛ «منع از نوشته شدن وصیت پیامبر(ص)»، 1527؛ «غدیر و عدم اعتراض صحابه در سقیفه»، 157؛ «مقصود پیامبر  در حدیث قلم و قرطاس»، 11083؛ «پیرامون حدیث قلم و دوات»، 10163.

[5]. «منع از نوشته شدن وصیت پیامبر(ص)»، 1527؛ «مقصود پیامبر  در حدیث قلم و قرطاس»، 11083؛ «پیرامون حدیث قلم و دوات»، 10163؛ «پیامبر(ص) و درخواست قلم و دوات در آخرین لحظات عمر»، 56918؛ «سند حدیث قلم و دوات»، 4266؛ «جریان قلم و دوات نقطه ضعف خلیفه دوم»، 102632.

[6]. «زمان غصب فدک و آتش زدن خانۀ حضرت زهرا»، 7591؛ «برگرداندن فدک به حضرت زهرا و مخالفت عمر با آن»، 54472؛ «هدیه بودن فدک، و شاهدان حضرت زهرا بر مالکیت فدک»، 24615؛ «استدلالات قرآنی فاطمه زهرا برای اثبات مالکیت بر فدک»، 24738؛ «روز بخشیده شدن فدک به حضرت زهرا (س)»، 27154.

[7]. «زمان غصب فدک و آتش زدن خانۀ حضرت زهرا»، 7591؛ «تاریخ دقیق شهادت حضرت زهرا (ع)»، 8086؛ «شهادت حضرت زهرا(س) در منابع شیعه»، 104075.