منظور از «هدیناه النجدین» و یا «هدایت به دو نجد» در سوره بلد چیست؟
پرسش
منظور از «هدیناه النجدین» در سوره بلد هدایت به چه چیزی است؟
پاسخ اجمالی

خدای متعال در قرآن کریم هنگام برشمردن نعمت‌هایی که به انسان ارزانی داشته، می‌فرماید:

«وَ هَدَیْناهُ‌ النَّجْدَیْنِ»؛[1] و او را به سوی دو ارتفاع هدایت کردیم.

«نَجْد» (به فتح نون و سکون جیم) در لغت به معنای بلندی و محل مرتفع و محکم بوده،[2] و در قرآن تنها یک‌بار از این ریشه استفاده شده است.

بعضی گفته‌اند: اصل «نجد» به معناى علوّ و برتری است و سرزمین نجد (در عربستان) را از آن جهت نجد گفته‌اند که ارتفاع آن از مناطق اطراف، از جمله سرزمین پست و ساحلی تهامه (در عربستان و یمن) ‌بیشتر است. و جمع «نجد»، «نجود» است.[3]

اگر چه واژه «نجد» را می‌توان در ارتباط با هر سرزمین مرتفعی به کار برد، و می‌دانیم که مناطق فراوانی از این ویژگی برخوردارند؛ اما هرگاه از این واژه، به تنهایی و بدون وجود قرینه و نشانه‌ای استفاده شود، هیچ کارشناس متون تاریخی، تردید نمی‌کند که مراد از آن، منطقه‌ای در عربستان است که اکنون ریاض، پایتخت این کشور و شهرهایی مانند بریده و عنیزه، در آن قرار دارد.[4]

اما «نجدین» و یا «دو مکان مرتفع» در آیه مورد پرسش، کنایه‌ای از خیر و شر و یا راه حق و راه باطل است. در همین زمینه از رسول خدا(ص) نقل شده است:

«یا أیها الناس! هما نجدان. نجد الخیر و نجد الشر، فما جعل نجد الشر أحب إلیکم من نجد الخیر»؛[5]

اى مردم! دو سرزمین مرتفع وجود دارد: سرزمین خیر، و سرزمین شر، و هرگز سرزمین شر برای شما دوست‌داشتنی‌تر از سرزمین خیر قرار داده نشده است.

اگر گفته شود: چگونه «راه شر» مانند «راه خیر»، بلند و رفیع اعلام شده است، با آن‌که در راه شرّ، رفعت و بلندى نیست؛ بلکه پستی و دنائت است؟!

پاسخش آن است که خدای متعال، هر دو راه خیر و شر را براى مکلّفان، ظاهر و آشکار نمود، و به جهت همین ظهور و بروز، هر دو راه را «نجد» نامید.

برخی گفته‌اند نام‌گذاری «راه شرّ» به «نجد» از آن جهت است که در خودداری از ارتکاب آن، بلندى و شرافت حاصل می‌شود، همان‌گونه که در پیمودن «راه حق»، شرافت و مقام به دست می‌آید. به عبارت دیگر، یکی از دیدگاه «فعل» شرافت دارد و دیگری از دیدگاه «ترک فعل».

و شاید تعبیر به «نجد» در مورد «راه شر» از باب تغلیب باشد که در زبان عرب، کاربرد فراوانی دارد؛ مانند این‌که به خورشید و ماه و یا «شمس» و «قمر»، «قمرین» می‌گویند.[6]

به هر حال، منظور از «وَ هَدَیْنَاهُ النَّجْدَیْنِ» در نگاه بیشتر مفسران، هدایت و راهنمایی به راه خیر و شر است. بدین معنا که خدای متعال، انسان را با سرمایه شناخت خوبی‌ها و بدی‌‌ها آفرید، و به او این توانایی و قدرت را داد که آن دو را از یکدیگر بازشناسد.

گفتنی است؛ برخی «نجدین» در این آیه را به‌گونه‌ای دیگر تفسیر کرده و گفته‌اند؛ از آن‌جا که واژه «نجد» در زبان عربی به معنای پستان هم استعمال شده؛[7] ممکن است منظور آیه، هدایت غریزی کودک به پستان مادر در بدو تولد باشد؛[8] چرا که این هدایت غریزی، ضامن زندگی و روزی نوزاد است.

اگرچه چنین نعمتی نیز شایسته آن است که توجه انسان‌ها را به آن جلب نمود، ولی روایتی از امام علی(ع)، تأیید‌کننده همان تفسیر نخست است:

«قیل لأمیر المؤمنین(ع): أن ناسا یقولون فی قوله: «وَ هَدَیْناهُ النَّجْدَیْنِ»، أنهما الثدیان! فقال: لا هما الخیر و الشر».[9]

به امیر مؤمنان(ع) گفتند: بعضی این آیه را به دو پستان تفسیر می‌کنند. امام فرمود: نه! مراد از آیه، خوبی و بدی است.

[1]. بلد، 10.

[2]. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 791، دمشق، بیروت، دارالقلم‏، الدار الشامیة، چاپ اول، 1412ق.

[3]. ر. ک: شیخ طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، تهرانی، آقا بزرگ، محقق، قصیر عاملی، احمد، ج 10، ص 352، بیروت، دار احیاء التراث العربی، بی تا؛ طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج 10، ص 746، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.

[4]. ر. ک: «حدیث فتنه».

[5]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏10، ص 749.

[6]. همان.

[7]. ر. ک: ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج ‏3، ص 416، بیروت، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.

[8]. ر. ک: فخرالدین رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج 31، ص 168، بیروت، دار احیاء التراث العربی، بیروت، چاپ سوم، 1420ق؛ التبیان فی تفسیر القرآن، ج ‏10، ص 352.

[9]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏10، ص 749.