منظور از «رق منشور» که «کتاب مسطور» بر آن نگاشته شده چیست؟
پرسش
منظور از رق منشور که در قرآن آمده چیست؟
پاسخ اجمالی

خدای متعال در قرآن کریم به کتابى سوگند می‌خورد که بر صفحه‌اى از بهترین صفحات نگاشته شده، و باز و گسترده است:

«وَکِتَابٍ مَسْطُورٍ فِی رَقٍّ مَنْشُورٍ»؛[1] در صفحه‌‏اى گسترده و باز.

مترجمان و مفسران قرآن در معنای «رق» گفته‌‏اند: «رق» به معناى هر چیزی است که در آن نوشته شود.[2] به عبارت دیگر، به معناى «ورق»،[3] و پوست نازک و لطیفی که بر روی آن می‌نویسند.[4]

اما واژه «منشور» از ریشه‌ی «نشر»، به معناى گستردن و گسترده‌شدن است.[5]

و مراد از کتاب مسطوری که بر رق منشور نگاشته شده است، می‌تواند یکی از معانی زیر باشد:

  1. بر اساس نظر بعضى، این کتاب همان «لوح محفوظ» است که خدای متعال تمامى حوادث عالم از آنچه بوده و هست و خواهد بود را در آن نوشته، و ملائکه آسمان، آن‌را می‌‏خوانند،[6] و اجرایی می‌کنند.
  2. مراد از آن، قرآن کریم است که خداوند آن‌را در لوح محفوظ نوشته است.[7]
  3. منظور، کتاب تورات است[8] که بر اساس نظر برخی مفسران، با توجه به آیه پیشین(وَالطُّورِ)، مناسب‌ترین معنا خواهد بود.[9]
  4. مراد از کتاب مسطور، نامه اعمال انسان‌ها است.[10]

[1]. طور، 3.

[2]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج 9، ص 247، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.

[3]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، تهرانی، آقابزرگ، محقق، قصیرعاملی، احمد، ج 9، ص 402، بیروت، دار احیاء التراث العربی، بی تا؛ رشیدالدین میبدی، احمد بن ابی سعد، کشف الأسرار و عدة الأبرار، تحقیق، حکمت‏، علی اصغر، ج 9، ص 332، تهران، امیر کبیر، چاپ پنجم، 1371ش.

[4]. التبیان فی تفسیر القرآن، ج ‏9، ص 402؛ آلوسی، سید محمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، تحقیق، عطیة، علی عبدالباری،  ج 14، ص 28، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق.

[5]. قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج 7، ص 65، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ ششم، 1371ش.

[6]. التبیان فی تفسیر القرآن، ج ‏9، ص 402.

[7]. همان.

[8]. فخرالدین رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج 28، ص 198، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، 1420ق؛ مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏9، ص 247.

[9]. طباطبائی، سید محمد حسین‏، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 19، ص 6، قم، دفتر انتشارات اسلامی‏، چاپ پنجم‏، 1417ق.

[10]. قرطبی، محمد بن احمد، الجامع لأحکام القرآن، ج 18، ص 59، تهران، ناصر خسرو، تهران، چاپ اول، 1364ش.