صلوات منقول از امام رضا(ع) که موجب برداشته شدن عذاب از اهل‌قبور می‌شود، در کدام منبع روایی نقل شده است؟
پرسش
از امام رضا(ع) در مورد آثار عجیب صلوات در قبرستان نقل شده است: هر کس این صلوات را یک مرتبه در قبرستان بخواند به مدت ده سال عذاب از تمام قبرستان برداشته می‌شود، اگر دو مرتبه خوانده شود به مدت 40 سال و اگر سه مرتبه خوانده شود برای همیشه عذاب برداشته می‌شود، همچنین هر کس این صلوات را بر سر قبر والدین خود بخواند حقوق والدین را ادا کرده است. آیا این حدیث معتبر است؟
پاسخ اجمالی

همان‌گونه که در پرسش آمده، ‌در برخی کتاب‌های متأخر و برخی پایگاه‌ها، صلوات مخصوصی به امام رضا(ع) نسبت داده شد و برای آن آثاری بیان شده است. از جمله این‌که خواندن این صلوات در قبرستان، موجب برطرف شدن عذاب از اهل‌قبور می‌شود و تکرار آن، تأثیر دعا را بیشتر می‌کند.

متن این دعا بدین شرح است:

«اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ ما دامَتِ الصَّلَواتُ وَ صَلِّ عَلَی مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ ما دامَتِ البَرَکاتُ وَ صَلِّ عَلَی مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ ما دامَتِ الرَّحمَةُ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی رُوحِ مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ فِی الاَرواحِ وَ صَلِّ عَلَی جَسَدِ مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ فِی الاَجسادِ وَ صَلِّ عَلَی قَبرِ مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ فِی القُبُورِ وَ صَلِّ عَلَی صُورَةِ مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ فِی الصُّوَرِ وَ صَلِّ عَلَی تُربَةِ مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ فِی التُّرابِ وَ صَلِّ عَلَی نُورِ مُحمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ فِی الاَنوار بِرَحمَتِکَ یا اَرحَمَ الرّاحِمینْ».

اگرچه متن این دعا زیبا و پذیرفتنی است و موضوعی خلاف آموزه‌های دینی هم در آن مشاهده نمی‌شود؛ اما با جست‌وجویی که در منابع روایی قابل استناد داشتیم، چنین صلواتی را از امام هشتم(ع) نیافتیم و منابع متأخری[1] که این صلوات ذکر کرده‌اند، آن‌را به منبعی ارجاع نداده‌اند تا مورد بررسی قرار گیرد.

با این وجود، اگر در آینده مستندی برای این صلوات یافتیم، پاسخ را ویرایش کرده و منبع آن‌را ذکر خواهیم نمود.

[1]. دولابی، میرزا اسماعیل، مصباح الهدی، گردآورنده و مترجم، طیب، مهدی، ص 279، انتشارات سفینه، 1379. و نیز کتاب مفاتیح الخیرات.