آیا مرد می‌تواند از همه نقاط مختلف زن در صورت تمایل حتی به زور استفاده جنسی کند؟
پرسش
قرآن کریم در سوره‌ی نساء، زن را تکلیف به تمکین نمود. در المیزان فی تفسیر القرآن، در توضیح این آیه آمده است که زن موظف به تمکین مطلق است. 1. تمکین مطلق چست؟ 2. آیا مرد می‌تواند بر مبنای همین حکم از همه‌ی نقاط مختلف زن در صورت تمایل حتی به زور استفاده جنسی کند؟ 3. حکم زنی که به تمایلات جنسی همسرش جواب نداد، یا در حد بسیار ضعیف به طوری که نتوان اسم آن‌را تمکین گذاشت، چیست؟
پاسخ اجمالی

در موضوع حد و حدود تمکین زن و شوهر و لذت‌های جنسی از یکدیگر، پاسخ‌‌های ذیل از دفاتر مراجع عظام تقلید دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی):

ج1و2) معنای تمکین مطلق این نیست که مرد بتواند به کارهای غیراخلاقی و یا مکروه شدید و یا کاری که موجب اذیّت همسر است مجبور کند، معنای تمکین مطلق این است که مرد نسبت به تمکین و التذاذات متعارف هر وقت بخواهد از همسر خویش و از راه صحیح تمتّع ببرد و اگر زن مانع شرعی و عقلی و عادی نداشته باشد، باید تمکین کند.

ج3) اگر زن تمکین مذکور را انجام ندهد، حق نفقه گرفتن از شوهر را ندارد و گناه کرده است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مدظله العالی):

تمکین مطلق به معنای تمکین متعارف است و نزدیکی از پشت بدون رضایت زن بنابر احتیاط واجب جائز نیست و با رضایت او هم کراهت شدیده دارد، و مرد نیز نمی‌تواند زن را مجبور کند که آلت خود را در دهان او بکند، و استفاده‌ از زور در مواردی که غیر متعارف است جایز نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

اولا در عمل باحکام شرعیة تکلیف شخص عمل بفتواى فقیه اعلم که جامع الشرائط مى باشد هست و تفسیر نمى تواند بیانگر حکم شرعى باشد.

در ثانى زن مکلف است که در مورد تمکین در امور زناشوئى که بر او واجب می‌باشد که از آن جمله آماده‌سازى خود جهت ایفاء حق زناشوئى هست همواره به خواست مشروع همسر پاسخ مثبت دهد و در این مورد روایات بسیارى نیز وجود دارد. و در صورت عدم تمکین زوجة ناشزه محسوب شده و احکام نشوز شامل او خواهد شد. و جهت اطلاع از تفصیلات بیشتر مسئله می‌توانید به توضیح المسائل مراجع عطام مراجعه فرمائید.

والله العالم

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

منظور از تمکین مطلق آن است که در حدود متعارف زن باید با همسرش موافقت برای مسائل جنسی کند؛ اما کارهای غیر متعارف مانند آمیزش از عقب، زن موظف به آن نیست و اگر در حد متعارف تمکین نکند ناشزه محسوب می‌شود.