من تا سر سال خمسی خود چند روزی فرصت دارم و در طی سال گذشته پاداش بازنشتگی دریافت کرده و بخشی را صرف خرید اتومبیل و بخشی را صرف تعمیر منزل کلنگی و باقیمانده رادر قرض الحسنه مهر جهت دریافت وام پس انداز کرده ام. برای آن که بتوانم سه فرزند دم بخت خویش را از نظر اقتصادی کمک کنم، راه تعلق نگرفتن خمس به این پس انداز چیست؟
پرسش
من تا سر سال خمسی خود چند روزی فرصت دارم و در طی سال گذشته پاداش بازنشتگی دریافت کرده و بخشی را صرف خرید اتومبیل و بخشی را صرف تعمیر منزل کلنگی و باقیمانده رادر قرض الحسنه مهر جهت دریافت وام پس انداز کرده ام. برای آن که بتوانم سه فرزند دم بخت خویش را از نظر اقتصادی کمک کنم، راه تعلق نگرفتن خمس به این پس انداز چیست؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

بر طبق نظر مقام معظم رهبرى«دام ظله» به پاداش دریافتى خمس تعلق نمى‌گیرد همچنین وام نیز خمس ندارد، مگر به مقدارى که اقساط آن از درآمد بین سال پرداخت شده و ‏سر سال خمسى موجود یا تبدیل به سرمایه شده باشد. و در هر صورت رجوع به معظم له مانعى ندارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

آنچه صرف خرید اتومبیل یا تعمیر منزل کلنگی شده است که مؤونه محسوب می شود و خمس به آن تعلّق نمی گیرد. اگر باقیمانده را برای تهیه جهیزیه پس انداز کرده اید، و راهی برای تهیه جهیزیه جز این پس انداز ندارید، خمس به آن تعلق نمی گیرد و الاّ باید خمس آن مقداری که جزء مخارج سالیانه شما نیست را پرداخت نمایید. البته چون این پاداش زمان مشخصی به شما داده شده است، شما می توانید تا یک سال از زمان دریافت آن پاداش صبر کنید و اگر چیزی از آن باقی ماند و صرف هزینه های شما نشد، خمس آن را پرداخت نمایید.