بنده به تازگی به عنوان دانشجوی دکترا در یکی از دانشگاه‌های خارج از کشور مشغول به تحصیل شده‌ام. با افزایش کمک هزینه تحصیلی بنده از سال جاری، احتمالاً درآمد سالیانه‌ام از هزینه‌های سالیانه‌ام بیشتر شود. با در نظر گرفتن اینکه بنده مجرد بوده و قصد ازدواج در آینده‌ی نزدیک دارم آیا پرداخت خمس به بنده واجب است؟
پرسش
سؤال بنده پیرامون خمس است. بنده به تازگی به عنوان دانشجوی دکترا در یکی از دانشگاه‌های خارج از کشور مشغول به تحصیل شده‌ام. همانطور که احتمالاً مطلع هستید برخی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی، کمک هزینه‌ای را (بابت کارهای تحقیقاتی و تدریس) از طرف دانشگاه دریافت می‌کنند. در دو سال گذشته که بنده دانشجوی فوق لیسانس بودم، این کمک هزینه‌ی تحصیلی کم‌تر یا برابر با مخارج سالیانه‌ی ام بود. اما با افزایش این کمک هزینه از سال جاری، احتمالاً درآمد سالیانه‌ی بنده از هزینه‌های سالیانه‌ام بیشتر است. با در نظر گرفتن این شرایط و اینکه بنده مجرد بوده و قصد ازدواج در آینده‌ی نزدیک دارم آیا پرداخت خمس به بنده واجب است؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به طور کلی کمک هزینه تحصیلی خمس ندارد مگر اینکه شخص استخدام شده و در قبال ‏تحصیل حقوق دریافت نماید.‏

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

آنچه یک سال از تاریخ دریافت آن بگذرد و در مئونه زندگی هزینه نشود خمس دارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چنانچه سال خمسى بر آن بگذرد باید خمس آن پرداخت گردد، ولى در صورتى که براى پرداخت خمس در زحمت باشید، مجاز هستید خمس آن را به ذمّه بگیرید و هر زمان توانستید بپردازید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

با تقدیر و تشکر از تعهد جنابعالی به وظایف دینی در فرض سوال چنانچه هر مقدار که بماند و صرف در مؤونه نشود خمس آن واجب است.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

- از زمان دریافت اولین کمک هزینه تا یک سال به این کمک هزینه خمس تعلّق نمی گیرد. پس از گذشت یک سال، آن چه از این اموال اضافه مانده باشد، مشمول خمس خواهد بود و باید خمس آن پرداخت شود.

- مجرد بودن و قصد ازدواج داشتن، در حکم خمس تغییری ایجاد نمی‌کند.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.