شخصی بدون اجازه صاحب مال، مال معینی را از او برداشته و بعد از مدتی به او بگوید من به فلان مال محتاجم، اگر صاحب مال اجازه دهد، آیا این اجازه، اشکال شرعی تصرّف قبل را حل می کند؟
پرسش
شخصی بدون اجازه صاحب مال، مال معینی را از او برداشته و بعد از مدتی به صاحب مال مراجعه کرده و می گوید من به فلان مال محتاجم، آیا می توانم آن را بردارم؟ اگرصاحب مال اجازه دهد، آیا این اجازه اشکال شرعی تصرف قبل را حل می کند؟
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع تقلید در خصوص این پرسش چنین است:

1. خامنه ای: در فرض سؤال اجازه بعدى موجب حلیت تصرف قبلى نیست، مگر از قرائنى استفاده شود که صاحب مال در تصرفات قبلى راضى بوده است.

2. صافی گلپایگانی: تصرف بدون اجازه در مال مردم حرام و غصب است. اگر بعداٌ بگوید که اجازه تصرف در مالی را که برداشته ام بده مشکل حل می شود، امّا اجازه برای برداشتن مال دیگر، جبران غصب و ضمان گذشته را نمی کند.

3. مکارم شیرازی: چنانچه فاصله زیادی نگذشته باشد و طلب رضایت مفسده داشته باشد، اشکالی ندارد.

4. هادوی تهرانی: این اجازه مجوز تصرفات سابق نمی شود هر چند تصرفات آینده را مشروع می سازد.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.