آیا حدیثی داریم که اگر کسی 5 سال در کشوری بماند شهروند آن کشور می‌شود؟!ُ
پرسش
سلام؛ مسلمانی که مهاجرت به کشوری اسلامی شیعه می‌کند برای ماندن، اسلام چه حقوقی برایش گفته است، روایتی که از امام صادق(ع) داریم که فرمودند: اگر کسی 5 سال درکشوری بماند اهل آن کشور می‌شود درست است یا خیر؟! اگر درست است کسی که بماند همه شرایط شهروندی را دارا می‌شود؟
پاسخ اجمالی
۱. در زمان ائمه(ع)، تقسیمات کشورها به صورت امروزی نبود. امروزه نیز در تئوری - هم طبق قوانین اسلامی و هم طبق قوانین بین المللی -  هر انسان می‌تواند خود محل سکونتش را مشخص کند، اما شرایط به گونه‌ای شده است که عملاً هیچ کشوری به صورت مطلق، نمی‌تواند پای‌بند به این ایده باشد و هر کشوری طبیعتاً مقرراتی را با توجه به منافع ملی‌اش وضع و اجرا می‌کند.
۲. با جست‌وجویی که ما در منابع روایی داشتیم، حدیث مزبور را نیافتیم، در صورت وجود احتمالا ناظر به شرایط وطن در نماز و روزه است، نه مقررات شهروندی.