آیا حکم به ارتداد شخص، نیاز به حکم حاکم شرع دارد؟
پرسش
آیا ارتداد شخص نیاز به حکم حاکم شرع دارد؟ یا صرف انکار ضروریات اسلام و یا انجام اموری که نشان دهنده ارتداد باشد مثل ترک نماز و انجام عبادت به شیوه ارمنی ها و ادعای مسیحی بودن کافی است؟
پاسخ اجمالی
سؤال شما از دفاتر مراجع عظام تقلید استفتاء شد و پاسخ ایشان به شرح زیر می باشد:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
ارتداد نیاز به حکم حاکم شرع ندارد. اگر انکار هر یک از ضروریات دین به انکار رسالت یا تکذیب پیامبر اکرم اسلام یا وارد کردن نقصى به شریعت منجر شود، باعث کفر و ارتداد است همچنین اگر اظهار می کند که به دین دیگری غیر از اسلام گرویده مرتد است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
همین که شخص عقاید دین یا یکی از ضروریات دین را منکر شود و ابراز کند مرتد است اما برخورد با وی منوط به اجازه حاکم شرع می باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
تحقق ارتداد با تحقق موجبات آن نیاز به حکم حاکم ندارد ولی در دعاوی موضوعی بین طرفین فصل خصومت محتاج به رفع امر به حاکم شرعی و حکم شرعی او است و تفاصیل دیگر در فقه بیان شده است.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
پاسخ سؤال مشابهی از ایشان در لینک زیر موجود است. (کد 506 سایت استفتائات)
لینک به سایت استفتائات