چرا ائمه(ع)، خلفای زمان خود را با عناوینی چون امیرالمؤمنین مخاطب قرار می‌دادند؟
پرسش
چرا ائمه علیهم السلام به خلفای زمان خود، با خطاب یا امیرالمؤمنین سلام می‌کردند و صدا می‌زدند؟
پاسخ اجمالی
در این مورد دو نکته به نظر می‌رسد:
اولاً: عنوان امیرالمؤمنین در آن زمان به نوعی اسم مشخص و شناخته شده برای خلفا به شمار می‌آمد و ائمه(ع) با این نگاه به آنان چنین خطابی می‌کردند، نه آن‌که واقعاً چنین اعتقادی داشته باشند.
مانند آنکه اگر نام فرد مشرکی «عبدالله» باشد، ما با همان نام او را مخاطب قرار می‌دهیم.
ثانیاً: ممکن است تقیه نیز در چنین خطاباتی نقش داشته باشد و به همین دلیل در برخی از عبارات موجود در این خطابها، گمان می‌شود که ائمه نگاه مثبتی به حاکمان هم‌دوره خویش داشتند!
برای اطلاع بیشتر رجوع شود به: پاسخ‌های 47553 (علت نام‌گذاری امام علی(ع) به امیر المؤمنین) و 1779 (دلایل تقیه کردن ائمه(ع) ).