آیا امام علی(ع) در زمان حیات حضرت زهرا(س) همسر دیگری داشتند؟
پرسش
آیا امیر مؤمنان علی(ع) در زمان حیات حضرت فاطمه(س) و یا قبل از ایشان با شخص دیگری ازدواج کرده‌اند؟
پاسخ اجمالی
در برخی از منابع متأخر[1] درباره همسران امام علی(ع) چنین آمده است:
۱. نخستین همسر امام علی(ع)، حضرت فاطمه(س) دختر گرامى پیامبر خدا(ص) بود. امام على(ع) تا زمانى که فاطمه زنده بودند، همسر دیگرى نگرفت.
۲. پس از فاطمه، آن‌حضرت(به سفارش خود حضرت زهرا)[2] با امامه دختر ابو العاص بن ربیع بن عبد العزى بن عبد شمس که فرزند زینب دختر پیغمبر بود ازدواج کرد.
۳. ام‌البنین دختر حزام بن دارم، همسر دیگرى بود که على(ع) او را به عقد خود درآورد.
۴. پس از ام‌البنین، علی(ع) با لیلى دختر مسعود بن خالد.
۵. همسر دیگر علی(ع) اسماء بنت عمیس خثعمى بود. اسماء تا قبل از شهادت جعفر بن ابی‌طالب، همسر وى بود و پس از شهادت جعفر، ابوبکر او را به ازدواج خود درآورد و چون ابوبکر از دنیا رفت، على(ع) او را به همسرى خویش گرفت.
۶. یکى دیگر از همسران امیر المؤمنین(ع) امّ حبیب دختر ربیعه، موسوم به صهبا بوده است.
۷. خوله دختر جعفر بن قیس بن مسلمة حنفى و یا به قولى دیگر خوله دختر ایاس از دیگر زنان آن‌‌حضرت بوده است.
۸. همچنین امام على(ع) با امّ سعد یا ام سعید دختر عروة بن مسعود ثقفى.
۹. مخبأة دختر امرى القیس بن عدى کلبى همسر دیگر آن‌حضرت بود.
گفتنی است با توجه به این‌که به غیر از پیامبر اسلام(ص) هیچ شخصی نمی‌تواند همزمان بیش از چهار همسر دائمی داشته باشد، امام علی(ع) نیز همزمان پیش از چهار همسر نداشتند.

[1]. امین عاملى، سید محسن، أعیان الشیعة، ج 1، ص 326، دار التعارف‏، بیروت‏، 1403ق.
[2]. امام باقر (ع) می‌فرماید: «وَ أَوْصَتْهُ أَنْ یَتَزَوَّجَ أُمَامَةَ بِنْتَ أَبِی الْعَاصِ بْنِ الرَّبِیع‏»؛ ازدواج امیر مؤمنان(ع) با امامه به وصیت خود حضرت زهرا بوده است. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 78، ص 233، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق.