در جنگ نهروان، چند نفر از خوارج موفق به فرار شدند؟ نامشان چه بود؟
پرسش
کسانی که در جنگ خوارج(نهروان) با حضرت علی(ع)، موفق به فرار شدند چه کسانی بودند؟ سرنوشت آنها چه شد؟ لطفاً با ذکر منابع.
پاسخ اجمالی
بنابر تحقیق و جست‌وجو در منابع تاریخی؛ آنچه گزارش شده این است که بعد از جنگ نهروان تنها نُه نفر از خوارجی که در آن جنگ شرکت داشتند، موفق به فرار شدند[1] و گزارشی نیز وجود دارد که از آن نُه نفر، دو نفر به سمت خراسان، دو نفر به سوی عمان، دو نفر به طرف یمن، دو نفر به سوی جزیره(موصل) و یک نفر به تل موزون فرار گریختند.[2]
در برخی منابع تاریخی از سه تن از فراریان جنگ نهروان یاد شده است: عبدالرحمن بن ملجم مرادی، بُرَک بن عبدالله تمیمی و عمرو بن بُکَیر تمیمی.
این افراد پس از شکست در آن نبرد در مکه گرد هم آمدند تا همزمان، علی(ع)، معاویه و عمرو بن عاص را ترور کنند.[3]
با این وجود اما موفق نشدیم که نام تمام فراریان را در منابع معتبر بیابیم.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی‌طالب(ع)، ج ‏3، ص 190، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة فی معرفة الأئمة، ج ‏1، ص 267، تبریز، نشر بنی هاشمی، چاپ اول، 1381ق؛ ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، ج ‏4، ص 274، بیروت، دار الاضواء، 1411ق.
[2]. کشف الغمة فی معرفة الأئمة، ج ‏1، ص 267؛ الفتوح، ج ‏4، ص 274.
[3]. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، ج ‏3، ص 25، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق.