آیا آزار دادن و داشتن رفتار نامناسب با حیوانات در "سیرک" را مصداق منکر می دانید؟ در مقابله با چنین امری و تبلیغ آن، آیا نهی از منکر لازم است؟
پرسش
محضر مبارک عالم گرانقدر آیت الله هادوی تهرانی،
سلام علیکم
ضمن تقدیم احترام، تقاضا دارم نظر روشنگر جناب عالی را با آزار حیوانات بدانم.
چنانکه مستحضرید، غیر از افرادی که به صورت انفرادی اقسام حیوانات و جاندارن را مورد آزار قرار میدهند، گروهایی نیز تحت عنوان "سیرک" حیوانات را مورد آزار قرار داده و آنها را از طبیعتشان دور می سازد و البته با نمایش دادن عمومی سبب ساز گسترش و تبلیغ این اعمال نیز می شوند.
در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته، سیرک های حیوانات ممنوع شده و سیرک ها صرفا به نمایش آکروبات انسانها مشغول هستند چرا که گونه های جانوری مورد استفاده در سیرکها غالباٌ از انواع در خطر انقراض و تحت حمایت سازمانهای تخصصی ملی و بین المللی می باشد و تعدادشان در طبیعت روز به زور کاسته میشود. مبنای آموزش این حیوانات نادر برای انجام حرکات غیر طبیعی در سیرک، تنبه و تحریکات درد آور است.
حیوانات غالباٌ برای دریافت غذای مورد نیازشان مجبور به انجام حرکات مخالف با طبیعتشان می شوند تا جایی که گاهاٌ بر اثر نوع تغذیه تحریکات شدید عصبی جان میدهند.
مضافاٌ بیم آن می رود که رفتار نامناسب با حیوانات در نمایشها، سبب ساز آموزشهای غیر اخلاقی شده و به شیوع این اعمال صید، نگهدار و آزار حیوانات ( مخصوصاٌ گونه های حمایت شده) منجر شود.
آیا معظم له این امور را مصداق منکر میدانند و مخالفت با آن را نهی از منکر؟
پاسخ اجمالی

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

آزار حیواناتی که وجود آنها ضرری برای انسان ندارد، جایز نیست و حتی در حیوانات موذی و مضرّ هرچند کشتن آنها جایز است، حرمت آزار خالی از وجه نیست.

با این وصف، آزار حیوانات برای انجام اموری که فایده ای بر آن مترتب نیست، مانند آنچه در سیرک ها اتفاق می افتد، جایز نمی باشد و از مصادیق منکر است.