حکم هم راستا شدن با قبله در زمان تخلی و استفاده از سرویس بهداشتی دورانی و یا ثابتی که رو به قبله است، چیست؟
پرسش
1. لطفا بفرمایید حکم هم راستا شدن با قبله در زمان تخلی چیست؟
2. در صورتی که دستگاه سرویس بهداشتی دورانی اختراع شده باشد که در وسایل متحرک چون رستوران گردان، قطار، هواپیما و امثال آن سیستم بهداشتی را در خلاف راستای با قبله قرار می دهد در این صورت نصب و به کارگیری این سیستم در وسایل متحرک چه حکمی دارد؟
3. همچنین استفاده از سرویس های بهداشتی ثابت که جهت با قبله می شوند، چه حکمی پیا می کند؟
مانند فروع این مسئله در مورد نمازخانه دوار که نمازگزار را در جهت قبله قرار می دهد، به چه صورت است؟
پاسخ اجمالی

پاسخ های دریافتی این سؤال از دفاتر مراجع معظم تقلید به شرح زیر است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1ـ در موقع تخلّى باید رو به قبله یا پشت به قبله نباشد و برگرداندن عورت به تنهایى کافى نیست، امّا اگر بدن رو به قبله یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله نکند.

2ـ در صورتیکه مساله مقابله با قبله از طریقی حل شود اشکالی ندارد.

3ـ در منزلهایى که مستراح آن رو به قبله یا پشت به قبله ساخته شده (خواه از روى عمد باشد، یا اشتباه، یا ندانستن مسأله) باید طورى بنشینند که رو به قبله یا پشت به قبله نباشد و الاّ حرام است.

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. هم راستا شدن با قبله در زمان تخلی حرام نیست، ولی بهتر است از آن اجتناب شود.

2. اشکالی در استفاده از سرویس بهداشتی دورانی وجود ندارد و بهتر است در حال تخلی شخص رو به قبله یا پشت به آن نباشد.

3. بهتر است در حال تخلی در سرویس بهداشتی ثابت که در جهت قبله است، شخص در صورت امکان از قبله منحرف شود.

4. اگر شخص در حین نماز واجب رو به قبله باشد، ولو این امر از طریق نمازخانه دوار تحقق پیدا کند، نماز وی صحیح است.