کد سایت fa100631 کد بایگانی 117295 نمایه معنای واژه‌های تأنی، تأمل، تثبت، وقار، متانت، سکینه
طبقه بندی موضوعی لغت شناسی
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
معنای دقیق واژه‌های تأنّی، تأمّل، تثبّت، وقار، متانت، سکینه، صبر، حلم و دیگر واژه‌های مرتبط با مفهوم آرامش و صبر چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟
پرسش
معنای دقیق واژه‌های تأنی، تأمل، تثبت، وقار، متانت، سکینه، صبر، حلم و بقیه واژه‌های مرتبط با مفهوم آرامش و صبر چیست و تفاوت آنها را ذکر نمایید؟
پاسخ اجمالی
  1. «تأنّی»: از ریشه «أنی» به معنای مکث کردن و منتظر ماندن و عجله نداشتن است.[1]
  2. «تأمّل»: از ریشه «أمل» به معنای اندیشیدن و فکر کردن در امور و حقایق است[2] که در طول یک زمان و مدت مشخص انجام می‌گیرد.[3] طبیعتاً فردی که در مورد چیزی می‌اندیشد، صبر و تحمل بیشتری دارد.
  3. «تثبت»: از ریشه «ثبت» به معنای حوصله داشتن و عجله نکردن است.[4]
  4. «وقار»: از ریشه «وقر» به معنای آرامش[5] و حلم[6] است؛ لذا به کسی که در مجلس دارای آرامش، بی‌حرکت، یا کم حرکت باشد و یا در هنگام عصبانیت از کارهای که حکایت از سبک عقلی دارد، دوری کند، با وقار گفته می‌شود.[7]
  5. «متانت»: از ریشه «متن» به معنای محکم و نیرومند است.[8]
  6. «سکینه»: از ریشه «سکن» بوده و به معنای دوری جستن از اضطراب در هنگام غضب و ترس است و بیشتر در هنگام ترس استعمال می‌شود؛[9] لذا به معنای «وقار» هم آمده است،[10] اما فرقشان در این است که سکینه در هیبت و غیر هیبت به کار می‌رود، اما وقار فقط در هیبت کاربرد دارد.[11]
  7. «حلم» و «صبر» اگرچه شاید برخی تفاوت‌های اندک میانشان وجود داشته باشد، اما تقریباً مترادف بوده و به یک معنا می‌باشند.

گفتنی است؛ اگرچه برخی تفاوت‌های اندک میان این واژه‌ها وجود دارد، اما تقریباً مترادف بوده و همگی ناظر به نوعی آرامش هستند.

[1]. ازهری، محمد بن احمد، تهذیب اللغة، ج 15، ص 397، بیروت، دار احیاء التراث العربی‏، چاپ اول، 1421ق.

[2]. فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، محقق، مصحح، مخزومی، مهدی، سامرائی، ابراهیم، ج 8، ص 347، قم، هجرت، چاپ دوم، 1410ق.

[3]. عسکری، حسن بن عبدالله‏، الفروق فی اللغة، ص 66، بیروت، دار الافاق الجدیدة، چاپ اول، 1400ق‏.

[4]. ابن سیده، على بن اسماعیل، المحکم و المحیط الأعظم‏، محقق، مصحح، هنداوى، عبدالحمید، ج 9، ص 473، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1421ق‏.

[5]. تهذیب اللغة، ج ‏9، ص  216.

[6]. جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح (تاج اللغة و صحاح العربیة)، محقق، مصحح، عطار، احمد عبد الغفور، ج 2، ص 849، بیروت، دار العلم للملایین، چاپ اول، 1410ق.

[7]. الفروق فی اللغة، ص  196.

[8]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 13، ص 399، بیروت، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.

[9]. الفروق فی اللغة، ص  196.

[10]. ابن فارس، احمد بن فارس‏، معجم مقاییس اللغة‏، محقق، مصحح، هارون، عبدالسلام محمد، ج 3، ص 88، قم، مکتب الاعلام الاسلامی‏، چاپ اول، 1404ق‏.

[11]. الفروق فی اللغة، ص  196.