در زمان حضور ائمه(ع)، آیا نیاز به آموختن علم اصول بود؟
پرسش
اگر ائمه(ع) اکنون حضور داشتند، آیا به علم اصول نیاز بود؟
پاسخ اجمالی

پاسخ این پرسش، ضمن نکات زیر روشن خواهد شد:

  1. در علم اصول از قواعدی سخن گفته می‌شود که مورد تأیید سیره و عرف عقلا است؛ مثلا گفته می‌شود «صیغه امر» ظهور در وجوب و الزام و «صیغه نهی» ظهور در حرمت و ممنوعیت دارد؛ بنابراین استفاده از این‌گونه قواعد، مختص جامعه‌ی اسلامی نیست که ارتباط به حضور یا عدم حضور ائمه(ع) داشته باشد.[1]
  2. با توجه به این‌که علم اصول یکی از ابزارهای فهم و استنباط احکام فقهی است، اگر ائمه(ع) اکنون حضور داشتند و همه‌ی مردم به آنها دست‌رسی داشتند، چه بسا نیاز به این علم کمتر احساس می‌شد؛ چراکه فقها در اکثر احکام، نیاز به استنباط پیدا نکرده و مستقیما تکلیف را از امامان جویا می‌شدند. با این‌حال، چون در محاورات بین عقلا، قواعدی - از جمله برخی مسائل علم اصول- حکم‌فرما است؛ نمی‌توان گفت نسبت به این علم کاملا بی‌نیاز خواهیم بود.
  3. با توجه به کثرت جمعیت مردم دنیا و فاصله‌ی شهرها و کشورها، اگر امام(ع)، حاضر هم می‌بود، همه‌ی مردم به راحتی نمی‌توانستند به امام دست‌رسی داشته باشند؛ بنابراین لازم بود که راویانی سخنان امام را به مردم در سراسر عالم برسانند، و آنان در نقل سخنان امامان، برداشت از آنها، تعیین مصادیق و ... باید از قواعد کلی علم اصول بهره می‌جستند.

به همین دلیل است که امام رضا(ع)، خطاب به افرادی که در دوره حضور ایشان بودند، می‌فرماید:

«عَلَیْنَا إِلْقَاءُ الْأُصُولِ إِلَیْکُمْ وَ عَلَیْکُمُ التَّفَرُّع»؛[2] وظیفه‌ی ما بیان کردن اصول و کلیات است و شما خود باید با استفاده از این اصول به حکم زیرشاخه‌های آن پی ببرید.

[1]. ‎جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، ر. ک:‌ 16924 (فایده و اهمیت علم اصول) و 102655 (تاریخچه علم اصول).

[2]. ‎ابن ادریس، محمد بن أحمد، السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی، ج 3، ص 575، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1410ق.