آیا فردی به نام حتوف بن حارث در روز عاشورا و در کنار امام حسین(ع) به شهادت رسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه حتوف بن حارث که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به فیض شهادت نائل شد،[1] حتوف و یا (ابو[2]) الحتوف بن الحارث[3] انصاری،[4] عجلانی[5] است.[6]

بر اساس برخی گزارش‌ها او  همراه برادرش سعد، ابتدا از خوارج بودند و سپس همراه سپاه عمر بن سعد برای جنگ با امام حسین(ع) به کربلا آمده بودند، اما هنگامی که صدای شیون زنان و کودکان خانواده پیامبر(ص) را شنیدند، به سپاه حضرتشان پیوسته و خود را از دوزخ نجات دادند. آنان بعد از جنگ با سه نفر از سپاه عمر بن سعد به شهادت رسیدند.[7]

با توجه به گزارش بالا که حتوف بعد از بلند شدن صدای شیون اهل‌بیت امام حسین(ع) به سمت حضرتشان آمد، می‌توان گفت که او در اواخر جنگ به امام(ع) پیوست؛ از این در برخی از کتاب‌هایی که در سده اخیر تألیف شده، ایشان را از افرادی برشمرده که پس از شهادت امام(ع) به شهادت رسیدند.[8] به هر حال،‌ گزارش بیشتری از ایشان را در منابع نیافتیم.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 211، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[4]. امین عاملی‏، سید محسن، اعیان الشیعة، ج 2، ص 319 – 320، بیروت، دار التعارف للمطبوعات‏، 1406ق.

[5]. همان.

[6]. تسمیة من قتل مع الحسین(ع)، ص 154

[7]. همان.

[8]. محدّثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص 34، قم، نشر معروف‏، چاپ دوم، 1417ق.