«عنکبوت قانع‌ترین و مگس حریص‌ترین موجودات است. اکنون بنگر که چگونه حریص‌ترین آنها طعمه‌ی قانع‌ترین آنان می‌شود!» آیا این سخن از امام علی(ع) است؟
پرسش
سلام؛ آیا این سخن: «عنکبوت از صبورترین موجودات و مگس از حریص‌ترین موجودات است. حال در عالم طبیعت بنگر که چگونه حریص‌ترین آنها طعمه‌ی صبورترین می‌شود»، از امام علی(ع) است؟
پاسخ اجمالی

با جست‌وجو و بررسی منابع موجود، آنچه که در پرسش مطرح شده است، دلیلی بر انتساب آن به امام علی(ع) یافت نشد؛ اما عبارتی بسیار نزدیک به آن، در برخی از منابع روایی به افلاطون نسبت داده شده است: «قال أفلاطون: أحرص الأشیاء الذباب، وأقنع الأشیاء العنکبوت، فجعل الله رزق أقنع الأشیاء أحرص الأشیاء. فسبحان اللطیف الخبیر»؛[1] حریص‌‌ترین موجودات، مگس است و قانع‌‌ترین آنها عنکبوت است؛ خداوند منزه، لطیف و آگاه، حریص‌ترین موجودات را خوراک قانع‌‌ترین موجودات قرار داد!

[1] . ر. ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 61، ص 79، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.