مراد از «یوم کوثر» در دعایی منتسب به امام حسین(ع)، چیست؟
پرسش
در کتب روایی دعایی منتسب به امام حسین(ع) با این عبارت ذکر شده است «بدعاء الحسین ع و هو آخر دعاء دعا به ع یوم‏ کوثر: اللَّهُمَّ مُتَعَالِیَ‏ الْمَکَانِ‏ عَظِیمَ الْجَبَرُوتِ شَدِیدَ الْمِحَالِ غَنِیٌّ عَنِ الْخَلَائِقِ ِ....»؛ در ابتدای این روایت، مراد از «یوم کوثر» چیست؟
پاسخ اجمالی

شیخ طوسی در کتاب مصباح المتهجد در ضمن اعمال روز سوم شعبان، دعایی را از امام حسین(ع) نقل کرده و می‌نویسد: «وَ هُوَ آخِرُ دُعَاءٍ دَعَا به علیه السلام  یوم کوثر ...».[1]

علامه مجلسی «کوثر» را به صورت فعل مجهول(کُوثِرَ) نقل نموده و می‌گوید: «قوله «یَوْمَ کُوثِرَ» على بناء المجهول؛ أی صار مغلوبا بکثرة العدو»؛[2] یعنی روزی که به جهت کثرت دشمن، حضرت [در ظاهر] دچار شکست شد.

البته در انتهای روایت شیخ طوسی از یک راوی نقل شده است که امام صادق(ع) نیز این دعا را در روز عاشورا خواند و فرمود که این دعا را در روز سوم شعبان که روز میلاد امام حسین(ع) است نیز می‌توان خواند.[3]

[1]. طوسى، محمد بن الحسن، مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد، ج ‏2، ص 827، بیروت، مؤسسة فقه الشیعة، چاپ اول، 1411ق.

[2]. مجلسى، محمد باقر، بحار الأنوار، ج ‏98، ص 349، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403 ق.

[3]. طوسى، محمد بن الحسن، مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد، ج ‏2، ص 827.