آیا کسی که نماز های خودش را به صورت نشسته می خواند می تواند نماز های میت را بر عهده گرفته و بخواند؟
پرسش
خواهرم پس از فوت مادر، عهده‌دار خواندن نماز یکسال ایشان شد. ضمن اینکه هزینه یکسال نماز مادر را هم از وراث گرفت. در حالت عادی خواهرم نماز خود را نشسته می‌خواند، آیا از نظر شرعی ایشان می‌تواند با حالت نشسته نماز میت را بر عهده بگیرد و همچنین خواندن نماز را به صورت پراکنده در طولانی مدت (در طی چند سال) بجا آورد؟ در صورتی که جواب خیر است هزینه آن یکسالی را که دریافت کرده چگونه باید پرداخت نماید؟
پاسخ اجمالی

در این رابطه به مسئله زیر توجه نمایید:

«کسى که عذرى دارد و مثلًا نشسته نماز مى‏خواند نمى‏شود او را براى نمازهاى میت اجیر کرد، بلکه بنا بر احتیاط واجب باید کسى را هم که با تیمم یا جبیره نماز مى‏خواند اجیر نکنند[1] و اگر چه نماز میت به همین نحو قضا شده باشد.[2]

بنابراین ایشان نمی تواند قضای نماز های مادرتان را به جا آورد. و پول گرفته شده را باید پس دهند.

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص834.

[2] همان،قسمت آخر (اگر چه نماز میت ...)در توضیح المسائل آیت الله فاضل لنکرانی (ره) آمده است.