آیا در حکاکی بر روی سنگ حدید، شرایط خاصی در روایات ذکر شده است؟
پرسش
آیا در حکاکی ذکر هفت جلاله نقل شده از امام صادق(ع) که بر روی سنگ حدید انجام می‌شود، یا سایر اذکاری که بر روی این سنگ حک می‌شود، در روایات قید زمانی مبنی بر انجام حکاکی در ماه رمضان و همچنین شرایطی مثل گذاشتن سنگ در گلاب و ... وجود دارد یا خیر؟
پاسخ اجمالی

این‌که سنگ حدید و یا حدید چینی چیست، در پاسخ جداگانه‌ای مورد بررسی قرار گرفته است،[1] اما در مورد  حکاکی ‏ذکر خاص بر روی نقش این انگشتر، نقلی از سید بن طاوس وجود دارد که بر اساس آن، مردی خدمت امام صادق‌(ع) شرفیاب شد و گفت: از فرمانروای سرزمین خودم می‌ترسم و بیم آن دارم که دشمنانم مرا به او معرفی کنند و بر جانم ایمن نیستم. امام(ع) فرمود: (برای نجات خود) انگشتری از حدید چینی تهیه کن که در سه سطر آن، این جملات بر روی آن حک شده باشد: در سطر اوّل آن «أَعُوذُ بِجَلَالِ اللَّه‏»، در سطر دوم «أَعُوذُ بِکلِمَاتِ اللَّه‏» و در سطر سوم: «أَعُوذُ بِرَسُولِ اللَّه‏» و در زیر نگین هم دو سطر نوشته شود که در سطر اوّل آن «آمَنْتُ بِاللَّهِ وَ کتُبِه‏» و در سطر دوم «إِنِّی وَاثِقٌ بِاللَّهِ وَ رُسُلِه‏» نوشته شود. در اطراف نگین نیز این عبارت کنده‌کاری شود: «أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُخْلِصا».

امام(ع) در ادامه فرمود: در سایر خواسته‏هایت -که دست‌‏یابی به آنها مشکل است- نیز این انگشتر را در انگشت کن و هرگاه از آزار کسی ترسیدی، آن‌را به دست کن که حتما نیازمندی‌هایت برآورده شود و ترس‌‏هایت زدوده گردد. همچنین اگر بر زنی که زایمان بر او دشوار شده، آویزان گردد، به خواست خدا فارغ می‌شود و اگر کسی که چشم‌زخم دیده است، آن‌را به انگشت کند، اثر چشم‌زخم از بین می‌رود.

این انگشتر را از نجاست و چربی غذا و بوی بد دور نگهدار و با خود به گرمابه و دست‌شویی مبر و در حفظ آن بکوش؛ زیرا آن از رازهای پنهان خداوند است».[2]

با فرض پذیرش این روایت، فراتر از آنچه در آن آمده است، مستند دیگری در مورد شرایط و کیفیت استفاده از این ذکر و این سنگ نیافتیم.

[1]. https://www.islamquest.net/fa/archive/fa57638

[2]. ابن طاووس، علی بن موسی، الأمان من أخطار الأسفار و الأزمان‏، ص 50 – 51، قم، مؤسسة آل البیت(ع)‏، چاپ اول، 1409ق.