آیا دستورالعمل «فاتحه کبیره» معتبر است؟
پرسش
آیا منبع معتبری برای فاتحه کبیره وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

در فضای مجازی از فردی نقل می‌شود که وی از آیت ‌الله بهجت(ره) دستورالعملی برای رفع گرفتاری دریافت کرده است. طبق این نقل، آیت ‌الله بهجت به وی توصیه کرده است که برای اموات، فاتحه کبیره بخواند. بدین ترتیب که ابتدا سوره حمد، توحید، کافرون، فلق و ناس را یک مرتبه بخواند و سپس سوره قدر هفت مرتبه و آیت ‌الکرسی سه مرتبه خوانده شود. براساس این نقل، انجام این دستورالعمل هم گرفتاری شخصی که آن را بخواند برطرف می‌کند و هم پاداش بزرگی برای میت به دنبال خواهد داشت.

در این زمینه باید گفت؛ چنین دستورالعملی در منابع معتبر دینی وجود ندارد و انتساب آن به آیت ‌الله بهجت نیز ثابت نشده است؛ چراکه مدرکی بر اثبات آن یافت نشده است. توصیه‌هایی که از آیت ‌الله بهجت برای خیر رساندن به اموات ثبت شده است، انجام خیرات، صدقات، تلاوت قرآن، فرستادن صلوات و انجام زیارت نیابتی بوده است.[1]

البته خواندن سوره‌های مذکور به تعداد ذکر شده به قصد رجا، اشکالی ندارد؛ بلکه ثواب نیز دارد؛ اما این عمل و با این ترتیب و با نام «فاتحه کبیره»، یک دستور دینی به شمار نرفته و نمی‌توان برای آن اثر مخصوصی قائل شد.

[1]. وبگاه مرکز تنظیم و نشر آثار آیت‌الله بهجت.