آیا صحیح است که پیامبر(ص) توجه ویژه‌ای به انصار داشتند؟
پرسش
پیامبر(ص) در سفارشی فرمود: «مبادا شما بعد از من با انصار بدی کنید. خوبان آنها که جای خود دارند، حتی از بدی بدان انصار نیز در گذرید، به خاطر خدمت‌ها و زحمت‌های بسیاری که انصار در راه اعتلای اسلام کشیده بودند». آیا این حدیث معتبر است؟
پاسخ اجمالی

انصار به گروهی از ساکنان اصلی شهر مدینه(یثرب) گفته می‌شود که از پیامبر اسلام(ص) و مسلمانانی که از مکه به آن شهر مهاجرت کرده بودند (مهاجران) میزبانی کرده و آنها را در شهر و خانه خود پناه دادند. از پیامبر(ص) روایات متعددی در مدح و فضیلت انصار نقل شده است.

حضرتشان در روزهای آخر عمر خود پس از خواندن نماز در مسجد، برای شهداء احد استغفار و برایشان دعا کرد. سپس سفارش انصار را به مردم کرد و فرمود: ای مهاجران! انصار پناه‌گاه من هستند که من به آنها پناه بردم. از این‌رو افراد کریم و درست‌کارشان را تکریم کنید و از بدی افراد بدکار آنها چشم‌پوشی کنید!

در روایتی مشابه ابوسعید خُدری می‌گوید: پیامبر بر فراز منبر فرمود: انصار پناه‌گاهم بودند که مرا پوشاندند و به من غذا دادند. پس حق مرا درباره آنها حفظ کنید، به خوبانشان خوبی کنید و از خطای خطاکارانشان چشم‌پوشی کنید.

در انتهای روایت مشابهی دیگری از زهری آمده است: افراد کریم انصار را تکریم کنید و به افراد نیکوکار آنها خوبی کنید.[1]

در برخی روایات دیگر که در مورد انصار سفارش شده است، آنان به عنوان پناه‌گاه پیامبر(ص) و خانواده گرامی‌شان معرفی شده‌اند.[2]

فراوانی روایاتی که در مدح انصار از پیامبر(ص) وارد شده است، نشانگر درستی این روایات است؛ به ویژه آن‌که انصار نسبت به مهاجرین، گرایش بیشتری به شیعه داشته و نسبت به اهل‌بیت(ع) محبت و اعتنای بیشتری داشتند.[3]

[1]. ابن ‌سعد، الطبقات الکبری، ج 2، ص 251، بیروت، دار صادر، چاپ اول، 1968م؛ احمد بن حنبل، فضائل الصحابه، تحقیق، وصی الله، محمد عباس، ج 2، ص 790، بیروت، مؤسسه الرساله، چاپ اول، 1403ق.

[2]. الطبقات الکبری، ج 2، ص 253؛ ابن‌ ابی‌شیبه، عبدالله بن محمد، المصنف، تحقیق، سعد بن ناصر، ج 18، ص 153، ریاض، دار کنوز اشبیلیا للنشر و التوزیع، چاپ اول، 1436ق.

[3]. محرم، غلامحسن، «انصار و گرایش آنها به شیعه».