پولی که برای خرید اتومبیل جمع کرده بودم را به عنوان قرض الحسنه به یکی از بستگان دادم. حال سال خمسی بنده فرا رسیده و بنده طلبم را نگرفتم. اگر خمس به مبلغ طلبم تعلق بگیرد دیگر نمی توانم ماشین مناسب تهیه کنم، تکلیف چیست؟
پرسش
بنده جانباز قطع عضو هستم (قطع پای راست از بالای زانو) چندی پیش ماشین خود را به علت فرسودگی فروختم تا ماشین مناسب تری باتوجه به شرایط جسمی خود تهیه کنم ولی به علت نیاز یکی از بستگان جهت خرید مسکن،کلیه پولهایی که پس انداز کرده بودم تا باپول فروش ماشین بتوانم ماشین مناسبی بخرم به عنوان قرض الحسنه پرداخت کردم. حال سال خمسی بنده فرا رسیده و بنده طلبم را نگرفتم. با توجه به اینکه ماشین گرانتر شده و اگر خمس تعلق بگیرد دیگر نمی توانم ماشین مناسب تهیه کنم تکلیف چیست؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به‌طور کلى قرض دهنده اگر مال قرضى را از درآمد سالیانه کارش و قبل از پرداخت خمس آن قرض داده است، در صورتى که بتواند تا آخر سال قرضش را از بدهکار بگیرد، واجب است که هنگام رسیدن سال خمسى‏اش خمس آن را بپردازد، و اگر نتواند قرض خود را تا پایان سال بگیرد، فعلا پرداخت خمس آن واجب نیست، لیکن هر وقت آن را وصول کرد باید خمس آن را بدهد. ولى خمس به آن مقدار از پولى که از فروش ماشین‌تان بوده تعلق نمى‌گیرد.

اگر پرداخت خمس به صورت یکجا فعلاً امکان ندارد، مى‌تواند به یکى از نمایندگان مجاز مقام معظم رهبرى«دام ظله» در امر وجوهات شرعیه مراجعه و پس از دستگردان نمودن به تدریج بپردازد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر در فروش ماشین سود کرده اید مقدار سود را هرگاه گرفتید خمس دارد، ولى اصل مال خمس ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

پول خرید ماشین اول خمس ندارد، اما نسبت به فروش ماشین اول و پس اندازی که کرده اید با گذشت سال، خمس تعلق می گیرد. موفق باشید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر پس از باز پس گرفتن مبلغ مزبور، قبل از گذشت یک سال از تاریخ باز پس گرفتن آن را مصرف امر مورد نیازی مانند اتومبیل نمایید، به این پول خمسی تعلّق نمی گیرد.

لینک به سایت استفتائات

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.