چرا در زیر درخت نباید نزدیکی کرد؟
پرسش
چرا در زیر درخت نباید نزدیکی کرد؟
پاسخ اجمالی

از دیدگاه برخی از فقها، [1] یکی از مکان هایی که جماع (نزدیکی همراه با دخول) در آن مکروه بوده، زیر درخت میوه دار است [2] یعنی بهتر است که این کار انجام نشود؛ ولی حرام نیست.

این کراهت به روایتی از پیامبر اکرم (ص) مستند شده که در آن توصیه می شود: «زیر درخت میوه دار نزدیکی مکن؛ زیرا اگر فرزندی متولد شود، جلّاد و آدمکُش یا جاسوس خواهد شد». [3]

البته درباره این روایت لازم است که به دو نکته توجه شود:

1. برخی از فقهای برجسته در اصل صحت این روایت تردید کرده اند. [4]

2. با فرض پذیرش روایت، علتی که در آن برای کراهت چنین عملی بیان شده، قطعی و همیشگی نیست بلکه ممکن است در صورت عدم رعایت آن، در برخی موارد چنین نتیجه ای را به دنبال داشته باشد که فرزند ناشی از چنین مقاربتی جلّاد و آدمکُش یا جاسوس بشود؛ ولی به هر حال اگر روایت را پذیرفتیم حکم به کراهت، تنها وابسته به علت ذکر شده در آن نیست. [5]

برای آگاهی از آداب نزدیکی نمایه های زیر را مطالعه کنید:

«شرایط زمانی آمیزش با همسر»، سؤال 2020 (سایت: 2066) .

«شرایط زمان و مکان آمیزش»، سؤال 5556 (سایت: 5813) .

این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . جمعى از پژوهشگران زیر نظر شاهرودى، سید محمود هاشمى‌ ، موسوعة الفقه الإسلامی طبقاً لمذهب أهل البیت (ع)، ج 3، ص 463، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت (ع)، قم، چاپ اول، 1423ق.

[2] . حرّ عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج 20، ص 251، مؤسسه آل البیت (ع)، قم، چاپ اول، 1409ق؛ طباطبایی یزدی، سید محمد کاظم،  العروة الوثقی، ج 2، ص 801، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ دوم، 1409ق.

[3] . « لَا تُجَامِعِ امْرَأَتَکَ تَحْتَ شَجَرَةٍ مُثْمِرَةٍ فَإِنَّهُ إِنْ قُضِیَ بَیْنَکُمَا وَلَدٌ یَکُونُ جَلَّاداً قَتَّالًا أَوْ عَرِیفاً» ( وسائل الشیعة، ج 20، ص 251).

[4] . ر.ک: نجفی (صاحب جواهر)، محمد حسن، جواهر الکلام فی شرح شرایع الاسلام، محقق/مصحح: قوچانی، عباس – آخوندی، علی، ج 29، ص 62، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ هفتم، بی تا.

[5] . همان.