آیا جایز است روحانیون در مقابل نمازی که به عنوان امام جماعت می خوانند، از مردم پول بگیرند؟
پرسش
من در ایران زندگی نمی کنم ، می خواستم بدانم آیا روحانیونی که به عنوان امام جماعت در مساجد یا در ادارات منصوب می شوند، می توانند در قبال اقامه ی نماز از دولت اجرت بگیرند؟ در حالی که نه قراردادی با دولت می بندند و نه شرط می کنند؟
پاسخ اجمالی

از دفاتر مراجع معظم تقلید، پاسخ های زیر دریافت شد:

مقام معظم رهبری:

در مقابل نمازی که اقامه می کنند نمی توانند پول بگیرند. البته اگر به عنوان حق رفت و آمد، کرایه ماشین و... باشد، اشکال ندارد.

اما گرفتن حقوق ماهیانه از دولت (در مقابل اقامه ی نماز) این حکمش نسبت به موارد، اشخاص، دولت ها و... فرق می کند[1].

حضرت آیت الله مکارم شیرازی:

در این گونه مسائل باید به بزرگان (علمای) همان کشور و منطقه مراجعه نمود؛ زیرا که آنان به مسائل آن جا آگاه تر می باشند[2].

حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:

اگر گرفتن حقوق از دولت باعث ایجاد وظیفه برای آن روحانی شود، کما این که در بعضی کشورها این گونه است، گرفتن حقوق جایز نیست. همچنین اگر دولت هم دولت اسلامی نباشد، در این صورت هم گرفتن اجرت جایز نیست[3].

[1] "لایجوز اخذ الاجرة مقابل الصلاة بالناس، نعم لا مانع من اخذ تکالیف الذهاب و الایاب و تهیئة المقدمات،و اما اخذ الراتب من الدولة فیختلف حکمه باختلاف الموارد و الحالات و الاشخاص و الدول. والله العالم.

[2] راجعوا فی امثال هذه المسائل الى کبار علماء البلد فان الشاهد یرى ما لایرى الغائب.

[3] ان کان قبض الرواتب من الدولة یجعل الحوزوی موظفاً عندها کما هو المعروف فی بعض البلاد فهو غیر جائز و لم تکن الدولة مؤسسة علی النظام الاسلامی.