کد سایت fa20310 کد بایگانی 21112 نمایه دیدگاه های مختلف دربارۀ جزء آیات قرآن بودن بسم الله
طبقه بندی موضوعی تفسیر
خلاصه پرسش
دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
پرسش
نظرات مختلف درباره این که آیا بسم الله الرّحمن الرّحیم جزء آیات قرآن محسوب می شود را بیان کنید.
پاسخ اجمالی

در این که آیا بسم الله الرّحمن الرّحیم جزو سوره قرآن محسوب می شود یا نه، بین مسلمانان اختلاف نظر وجود دارد. بنابر مذهب و نظر امامیّه،[1] شافعیّه،[2] قاریان مکّه، کوفه و فقهایشان،[3] بسم الله در سوره حمد و در سایر سوره ها جزو سوره است، ولی بنابر نظر قاریان مدینه، بصره، شام و فقهایشان، همچنین ابوحنیفه و تابعینش،[4] بسم الله در هیچ سوره ای از قرآن چه در سوره حمد و چه در سایر سوره ها جزو قرآن نیست.

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] بابایی، احمدعلی، برگزیده تفسیر نمونه، ج 1، ص 27-28، چاپ سیزدهم، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1382ش؛ بلاغى نجفى، محمد جواد، الاء الرحمن فی تفسیرالقرآن، ج 1، ص 50-51، بنیاد بعثت، قم، چاپ اول، 1420ق.

[2] آلاء الرّحمن فی تفسیر القرآن، ج 1، ص 50.

[3] زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التّنزیل، ج 1، ص 1، دارالکتاب العربی، بیروت، 1407ق.

[4] الکشاف، ج 1 ص 1؛ مترجمان، ترجمه تفسیر جوامع الجامع، تحقیق، با مقدمه واعظ زاده خراسانى، ج 1، ص 3، بنیاد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى، مشهد، چاپ دوّم، 1377ش.