آیا معنای «درج الدارجون» در سخن امام علی(ع) اشاره به «مُد و مدپرستی» دارد؟
پرسش
امام علی(ع) فرمود: «اذا درج الدارجون و قل المؤمنون و ذهب المجلبون». طبق این حدیث «مُد» بد و ناپسند است یا مُدپرستی؟ کلمه‌ی «دراج» در این روایت به چه معنا است و مرز و حدود «مد و مدپرستی» به چیست؟ البته بحث مد در اسلام شما را در سایت مطالعه کردم ولی چیزی دستگیرم نشد می‌خواهم طبق این حدیث توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

امام صادق‌(ع) از پدر خود و او از پدر خویش و او از حسین بن على(ع) می‌فرماید: مردى نزد علی(ع) آمد و به او عرض کرد: اى امیرمؤمنان ما را از مهدی خود آگاه کنید، آن‌حضرت فرمود: «هنگامى که رفتنی‌ها بروند و منقرض شوند و مؤمنان اندک شوند و آشوب‌گران از میان بروند، پس همان وقت، وقت ظهور است. آن مرد عرض کرد: اى امیرمؤمنان این مرد از کدام قوم است؟ فرمود: از بنی‌هاشم، از بلند مقام‌‏ترین طوایف عرب است».‏[1]

بنابر این، معنای درست «درج الدارجون» چنین است: «آنها که باید بمیرند مردند»، یا «نسل‌های زیادی منقرض شدند».

با توجه به این معنا، پرسش مطرح شده ناشی از یک ترجمه‌ی اشتباهی است که «دراج» را به مُد‌پرستی معنا کرده‌اند و در برخی از سایت‌ها نیز منتشر شده است، در حالی که چنین ترجمه‌ای در منابع ما وجود ندارد؛ از این‌رو، روایت مورد بحث ارتباطی با مد‌پرستی ندارد.

[1]. نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة النعمانیة، ص 212، تهران، نشر صدوق، چاپ اول، 1397ق.