اخیراً قارچی بنام کوبوجا مورد استفاده قرار می‌گیرد که آن را در چای شیرین قرار داده و پس از هفت روز این چای بر اثر تخمیر طعم سرکه پیدا می‌کند و درصد کمی الکل تولید می‌کند. خوردن این محصول، چه حکمی دارد؟
پرسش
اخیراً قارچی بنام کوبوجا مطرح شده است که آن را در 3 لیتر چای شیرین قرار می‌دهند و پس از هفت روز این چای که بر اثر تخمیر طعم سرکه پیدا کرده (به گفته برخی منابع) درصد کمی الکل تولید می‌کند. آیا خوردن این محصول تخمیر شده از قارچ و چای شیرین حلال است؟
پاسخ اجمالی
اگر این ماده به خودی خود مست کننده باشد (هر چند مقدار کم آن این خاصیت را نداشته باشد)، خوردن آن حرام است، در غیر این صورت اشکال ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر الکل موجود در ماده به دست آمده فى نفسه مست کننده باشد، بنا بر احتیاط نجس و حرام است، هر چند به علت کمى آن و مخلوط شدن با ماده به دست آمده، نسبت به مصرف کننده مسکر نباشد، ولى اگر شک داشته باشید که فى نفسه مست کننده و یا در اصل مایع است، محکوم به طهارت مى‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر مست کننده باشد هر چند به نسبت بسیار کم خوردن آن حرام است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه ماده مست کننده باشد خوردن آن حرام است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه مست کننده و یا موجب ضرر معتدبه نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتی‌که مشتمل بر الکل یا هر مادۀ مسکر دیگری باشد یا در آن پدید آید، هر چند مقدار آن کم باشد خوردن جائز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
خوردن نوشیدنی کمبوچا در چند فرض جایز است:
اگر نمی‌دانید که در جریان تولید این محصول الکل تولید می‌شود یا نه.
اگر می‌دانید الکل تولید می‌شود ولی نمی‌دانید آیا مقدار آن آنقدر کم است که عرفاً به آن نوشابه الکلی می‌گویند یانه.
اگر می‌دانید الکل تولید می‌شود و می‌دانید آنقدر کم است که عرفاً به آن الکل نمی‌گویند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.