معنای «لباس مُعلَم» و «لباس مُلحَم» که در روایات آمده، چیست؟
پرسش
با توجه به روایات زیر، «لباس معلم» و «لباس ملحم» را توضیح دهید. مُحَمَّدُ بْنُ یعْقُوبَ عَنْ عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَنِ الْمُفَضَّلِ بْنِ صَالِحٍ عَنْ لَیثٍ الْمُرَادِی قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (علیه‌السلام) عَنِ الثَّوْبِ الْمُعْلَمِ هَلْ یحْرِمُ فِیهِ الرَّجُلُ قَالَ نَعَمْ إِنَّمَا یحْرُمُ الْمُلْحَمُ.‏ عَنِ الْحُسَینِ بْنِ سَعِیدٍ عَنْ فَضَالَةَ عَنْ مُعَاوِیةَ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (علیه‌السلام) لَا بَأْسَ أَنْ یحْرِمَ الرَّجُلُ فِی الثَّوْبِ الْمُعْلَمِ وَ تَرْکهُ أَحَبُّ إِلَی إِذَا قَدَرَ عَلَى غَیرِهِ.
پاسخ اجمالی
در بحث مناسک حج در باب لباس إحرام، اشاره به نوع و شکل آن نیز شده و در کتاب‌های فقهی نیز این موضوع، مورد بحث قرار گرفته است. دو روایت مورد سؤال در همین باب نقل شده که موضوع آن، لباس مُحرم است.
روایت اول: شخصی به نام لَیث مرادی از امام صادق(ع) پرسیده است: آیا می‌شود در لباسی که چند رنگ دارد، مُحرم شد؟ امام(ع) در جواب فرمود: «بله! اشکالی ندارد. آن لباسی که حرام است، لباسی است که در آن ابریشم به کار رفته باشد».[1]
روایت دوم: یکی از اصحاب امام صادق(ع) به نام معاویة بن عمّار از آن حضرت نقل می‌کند: «مُحرم شدن در لباس رنگی اشکالی ندارد، ولی اگر بتواند لباس دیگری تهیه کند، بهتر است که در آن مُحرم نشود».[2]
لباس «مُعْلَم»؛ به لباسی گفته می‌شود که رنگی در آن به کار رفته که با رنگ اصلی پارچه آن متفاوت است.[3] همچنین گفته شده: لباسی که چند رنگ دارد و یا رنگارنگ است.[4] که پوشیدن چنین لباسی برای مُحرم مکروه است.[5]
اما لباس «مُلحَم»؛ لباسی است که قسمت روی آن با ابریشم و قسمت زیرین آن با نخ بافته شده باشد.[6] در کتاب‌های فقهی نیز همین معنا آمده است.[7]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏4، ص 342، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج ‏2، ص 336، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1413ق.
[3]. شهید ثانی، زین الدین بن علی، مسالک الأفهام إلی تنقیح شرائع الإسلام، ج 2، ص 268، مؤسسة المعارف الإسلامیة، قم، چاپ اول، 1413ق.
[4]. اصفهانی (مجلسی اول)، محمد تقی، لوامع صاحبقرانی، ج 3، ص 406، مؤسسه اسماعیلیان، قم، چاپ دوم، 1414ق.
[5]. موسوی گلپایگانی، سید محمد رضا، کتاب الحج، مقرر: صابری همدانی‌، احمد، ج ‌2، ص 313، دار القرآن الکریم‌،  قم، چاپ اول، 1403ق.
[6]. بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی- فارسی، ص 752، انتشارات اسلامی، تهران، چاپ دوم، 1375ش.
[7]. اصفهانی (مجلسی اول)، محمد تقی، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: موسوی کرمانی، سید حسین، اشتهاردی، علی‌پناه، طباطبائی، سید فضل الله، ج 4، ص 396، ‌مؤسسه فرهنگی اسلامی کوشانپور، قم، چاپ دوم، 1406ق؛ لوامع صاحبقرانی، ج 7، ص 559.