همسرم بدون اجازه به منزل برادر معتاد و مشروب خوارشان رفته‌اند و به منع بنده نیز توجه نکرده‌اند. آیا بنده حق دارم مانع رفتن همسرم به منزل پدر و برادرشان شوم؟
پرسش
با سلام، همسرم خود را فردی بسیار مذهبی و متدین می‌دانند اما پدرشان اهل مشروب و تریاک است و کلا خانواده بی‌مبالاتی در امور شرعی دارند (بجز مادر خانواده). همسرم بدون اجازه به منزل برادر معتاد و مشروب خوارشان رفته‌اند و به منع بنده نیز توجه نکرده‌اند و کلا ایشان در برابر شوهر زنی سرکش و خود رأی هستند. آیا بنده حق دارم مانع رفتن همسر به منزل پدر و برادرشان شوم؟
پاسخ اجمالی
خروج زن از منزل، باید با اجازه شوهرش باشد، مگر در انجام واجبات شرعی مانند صله رحم (آن هم به به مقدار لازم).
حال اینکه شوهر تا چه مقدار می­تواند از این حق خویش استفاده کند، بسته به صلاحدید اوست و بهتر است به شیوه­ای باشد که منجر به تضعیف نهاد خانواده نشود.
در فرض سؤال نیز شایسته است همسرتان را توجیه کنید تا روابط خود را با افرادی که متدین و ملتزم به احکام شرعی نیستند و نهی از منکر و ارشاد هم در آنها تأثیری ندارد کاهش داده تا به تدریج معاصی در خود او هم تأثیر نکند و به او یادآور شوید که چنین محدودیتی به خاطر مصونیت از معاصی، قطع رحم محسوب نمی‌شود.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به هر حال خروج زن باید با اجازه شوهرش باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
زنان در چند مورد بدون اجازه شوهر می‌توانند از منزل خارج شوند، از جمله در مورد انجام واجبات (مانند حج واجب و صله رحم نسبت به پدر و مادر و برادر و خواهر و امثال آن به مقدار لازم)، بنابر این لازم است از آنچه که موجب اختلاف و کدورت می‌گردد پرهیز نمایید، و در موقعیت‌های مناسب ایشان را ارشاد و راهنمایی کنید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی خروج زن از منزل زوج، بدون اجازه جایز نیست و در فرض سؤال شایسته است همسرتان روابط خود را با افرادی که متدین و ملتزم به احکام شرعی نیستند و نهی از منکر و ارشاد هم در آنها تأثیری ندارد محدود کند تا به تدریج معاصی در خود او هم تأثیر نکند و این محدودیت به خاطر مصونیت از معاصی قطع رحم محسوب نمی‌شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله می‌توانید ایشان را منع کنید.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.