آیا خواندن نماز روی فرشی که موی سگ دارد جایز است؟
پرسش
من در حیاط خانه از یک سگ نگهداری می کنم. گاهی اوقات موهای سگم را روی فرش خانه مشاهده می کنم، می خواستم بدانم نماز روی این فرش باطل است؟ اگر موی سگ با انسان تماس بگیرد آیا باید غسل کرد؟
پاسخ اجمالی

یکی از شرایط لباس نمازگزار این است که مویی از حیوان حرام گوشت همراه نمازگزارنباشد، درغیر این صورت نمازش باطل است.[i]

[i] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص460، م824.

پاسخ تفصیلی

خوب است قبلاً نظر اسلام را درباره نگهداری سگ بیان کنیم؛

نگهداری سگ در دو شیوه متفاوت آن از نظر اسلام دارای دو حکم متفاوت است به این ترتیب که:

الف: گروهی از سگها دارای منافع واقعی برای انسانها بوده و از آنها برای نگهبانی منازل، دام و یا شکار استفاده می شده که اکنون کاربردهای جدیدی همانند جستجوی مواد منفجره، مواد مخدر و نیز عملیات امداد و نجات در زلزله ها و بلایای طبیعی و موارد مشابه دیگری نیز به کاربردهای قبلی سگ ها اضافه گردیده است .

نظر به اینکه از دیدگاه اسلام، انسان اشرف مخلوقات بوده و سایر موجودات در خدمت انسان می باشند [1] ، سگ ها نیز استثنایی بر این قاعده نبوده و نگهداری آنها در صورت داشتن فایده و کاربردی واقعی، ایرادی ندارد که نمونه ای از آن را در قرآن نیز می یابیم که سگ اصحاب کهف همانند خود آنها به غار رفته و در ورودی غار به استراحت می پرداخته است [2]

ب: در شیوه ای دیگر، نگهداری سگ توسط انسان، برای استفاده از فواید و منافع آن نبوده بلکه تنها برای سرگرمی و خوشگذرانی می باشد .

دین اسلام از اساس با سرگرمی های بی فایده ای که هیچ منفعتی برای انسانها نداشته بلکه آنان را از یاد خدا و نیز حضور در اجتماع و انجام کارهای مفید و یاری هم نوعان باز می دارد مخالف است، و این مخالفت، اختصاصی هم به نگهداری سگ ندارد بلکه شامل سرگرمی های دیگری از این نوع، همانند قماربازی [3] و گوش فرادادن به افسانه ها [4] و حتی رفتن به شکار تفریحی نیز می گردد [5] .

امام صادق (ع) می فرمایند : در خانه ای که در آن سگ نگهداری می شود، نماز گزارده نمی شود، زیرا فرشتگان داخل خانه ای که در آن سگ نگهداری شود نمی گردند، مگر اینکه سگ شکاری بوده و او را در قسمت جداگانه ای نگهداری نمایند که در این صورت ایرادی ندارد [6] . البته باید توجه داشت در هر دو صورت، موی این حیوان نجس است.

همان گونه که در پاسخ اجمالی اشاره شد یکی از شرایط لباس نمازگزار این است که مویی از حیوان حرام گوشت همراه نمازگزار نباشد، درغیر این صورت نمازش باطل است. [7]

فرش، لباس به حساب نمی آید ولی چون احتمال انتقال آن به لباس بسیار بالا است؛ باید از نماز بر روی آن اجتناب کرد. مضافاً بر اینکه جای سجده، در نماز باید پاک باشد [8] .

امّا درصورت تماس موی سگ با بدن یا لباس احتیاجی به غسل نیست بله در صورتی که لباس یا بدن، خیس و تر باشد و این رطوبت به موی سگ سرایت کند، لباس و بدن شما نجس می شود و نیاز به آب کشی (شستن با آب) دارد.

[1] اسراء ، 70؛ جاثیه ، 13 و نیز موارد بسیار دیگری از قرآن.

[2] کهف ، 18 (و کلبهم باسط ذراعیه بالوصید) .

[3] مائده ، 90-91 .

[4] لقمان ، 6 .

[5] در صفحه 478 جلد 8 کتاب وسائل الشیعه فصلی با این عنوان بیان شده که اگر شخصی برای خوشگذرانی و زیاده طلبی به شکار رود نماز او تمام است (چون سفرش گناه آلود است) اما اگر برای کسب روزی خود و خانواده اش به شکار رود ایرادی ندارد . در صورت تمایل، می توانید روایات موجود در این فصل را مطالعه فرمایید.

[6] حر عاملی ، محمد بن الحسن ، وسائل الشیعه ، مؤسسه آل البیت ، قم ، 1409 ه ق ، ج 5 ، ص 175 ، روایت 6260. اقتباس از سؤال 2198 (سایت: 2443)، نمایه: نگدهداری سگ در خانه.

[7] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص460، م824.

[8] امام خمینی، نجاة العباد، ص76.