کد سایت fa31921 کد بایگانی 38734 نمایه استفاده از مالی که برای زکات یا خمس کنار گذارده شده
طبقه بندی موضوعی مصرف خمس|زکات و صدقات
خلاصه پرسش
آیا پولی که جهت پرداخت وجوه شرعی کنار گذاشته‌ شده را می‌توان با پولی دیگر عوض کرد؟
پرسش
آیا جایز است پولی را که برای خمس و یا زکات جدا و معیّن شده را مصرف کرد و یا با پول دیگر عوض کرد؟
پاسخ اجمالی
تصرف در مالی که جهت پرداخت زکات و فطریه، کنار گذارده شده است، جایز نیست، ولی در سایر وجوهات شرعی، اشکالی ندارد. البته برخی فقها[1]می‌گویند، خمس هم همین حکم را دارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
تبدیل مالی که به عنوان زکات جدا و معین شده است،‌ جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
جدا کردن زکات یا فطریه موجب تعین آن می‌گردد اما در سایر موارد، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی‌ گلپایگانی (مد ظله العالی):
نسبت به زکات جایز نیست ولی نسبت به خمس مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
خیر.

[1]. آیت الله نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.