آیا نگاه به دختران بدحجاب برای پاسخ دادن به پرسش آنها و یا هنگام کار اداری، بدون قصد لذت حرام است؟
پرسش
آیا نگاه به دختران بدحجاب هنگام پاسخ به سئوال آنها یا کاری مثل کار اداری، بدون قصد لذت حرام است؟
پاسخ اجمالی
از حرمت نگاه به زنان نامحرم مواردى استثنا شده؛ از جمله: نگاه بدون لذّت و شهوت به زنان اهل ذمه، بلکه همۀ کفّار و زنان بادیه نشین و حتى همۀ زنانی که خود را ملتزم به حجاب نمی­دانند.[1] روایتی از امام صادق(ع) بر این امر دلالت دارد که حضرت فرمودند: «نگاه به موى سر زنان اهل تهامه و اعراب و اهل بادیه و روستا اشکال ندارد، زیرا به نهى از منکر گوش نمی‌دهند [و بر طبق عادت خود عمل مى‌نمایند]»؛[2] لذا مراجع تقلید نیز درباره‌ی نگاه به زنان بدحجاب می‌گویند: نگاه‌های عرفی و روز مره و بدون قصد اشکالى ندارد.[3]

[1]. جمعى از مؤلفان، مجله فقه اهل بیت علیهم السلام، ج‌22، ص 86، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى، قم - ایران، اول، بی‌تا.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج‏5 ؛ ص524، ح 1، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. شیرازى، ناصر مکارم، استفتاءات جدید (مکارم)، ج‌2، ص 352، س 1039، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب علیه السلام، قم - ایران، دوم، 1427ق.