حکم ارتباط نا مشروع با دختر نامحرم چیست؟
پرسش
اگر شخصی با یکی از فامیل هایشان که به اصطلاح دوست دخترش هست و قصد ازدواج دایم باهم را داشته باشند نزدیکی کند، بدون عمل دخول، باز هم احکام زنا بار می شود. از نظر آخرت و قیامت گناهشان چقدر است؟ و چگونه می شود جبران کرد؟ و چه مقدار نزدیکی زنا نامیده می شود؟
پاسخ اجمالی

هر گونه ارتباط جنسی اعم از صحبت های عاشقانه، لمس و نوازش و ... قبل از عقد ازدواج حرام است. اما زنا که عبارت است از عمل زناشویی با غیر همسر شرعی (دائم یا موقت)، از نظر قرآن گناه بزرگى است و دارای شرایطی است یکی از شرایط آن دخول است و تا زمانی که دخول انجام نشده، گرچه روابط زن و مرد نامحرم کار حرام و گناه بزرگی است، اما زنای مصطلح نیست. راه جبران چنین گناهی پشیمانی و توبه واقعی در پیشگاه خداوند است و ازدواج آنان اشکال ندارد.

پاسخ تفصیلی

اسلام برای بر آورده شدن نیازهای زن و مرد، چهارچوب ازدواج را معین کرده است و هر گونه ارتباط جنسی اعم از صحبت های عاشقانه، لمس و نوازش و ... باید بعد از عقد ازدواج باشد. حتی دختر و پسری که با هم نامزد هستند و قرار است که در آینده نزدیک با هم ازدواج کنند، قبل از عقد نمی توانند از یکدیگر استفاده و لذت جنسی ببرند، حتی اگر در حد گفت و شنودهای عاشقانه و دست دادن باشد. [1]

اما زنا که عبارت است از عمل زناشویی با غیر همسر شرعی (دائم یا موقت)، از نظر قرآن گناه بزرگى است که خداوند در باره آن مى‏فرماید: "نزدیک زنا نشوید چرا که عمل بسیار زشتى است و راه و روش بدى است، [2] ، [3]  زنا دارای شرایطی است یکی از شرایط تحقق زنای اصطلاحی - که دارای احکام شرعی؛ مثل حد، حرمت ابدی و... -  دخول به اندازه حشفه (ختنه گاه) است و تا زمانی که دخول انجام نشده است، گرچه روابط زن و مرد نامحرم کار حرام و گناه بزرگی است، اما زنای مصطلح نیست. [4] به هر حال هم زنا که عبارت است از عمل زناشویی با غیر همسر شرعی (دائم یا موقت)، حرام و گناه است و هم کار های دیگری که از آنها به عنوان مقدمه و عوامل نزدیک شدن به زنا نام بردیم و تنها تفاوتی که بین زنا و کارهای دیگری که به حد زنا نمی رسد، وجود دارد این است که حاکم شرع و دستگاه قضایی بر مرد و زن زنا کار حد شرعی (مجازات معینی را که خداوند در قرآن بیان فرموده است [5] ) جاری می کند. اما اگر اعمال منافی عفت و کارهای خلاف شرع زن و مرد نامحرم به مرحله زنا نرسد باز هم گناه انجام داده اند و حاکم شرع و دستگاه قضایی می تواند با توجه به شدت و ضعف گناه آنها را به مجازات های کمتر از حد شرعی زنا تنبیه (تعزیر) نماید. [6] راه جبران چنین گناهی پشیمانی و توبه واقعی در پیشگاه خداوند است و ازدواج آنان اشکالی ندارد.

برای آگاهی بیشتر رجوع کنید به:

1. سؤال 671 (سایت: 717) نمایه: حکم روابط جنسی قبل از عقد

2. سؤال 1222 (سایت: 1219) نمایه: چت کردن دختر و پسر

3. سؤال 695 (سایت: 743) نمایه: ازدواج موقت بهترین راه حل

4- سؤال 1407 (سایت: 1427) نمایه: ارتباط با نامحرم قبل از ازدواج

5- سؤال 3012 (سایت: 3273) نمایه: زنا با زن شوهر دار

6- سؤال 2569 (سایت: 2723) نمایه: حکم اعمال منافى عفت (زنا و غیر آن)

[1] برگرفته از سؤال 1407 (سایت: 1427) نمایه: ارتباط با نامحرم قبل از ازدواج.

[2] اسراء،32، "وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنى‏ إِنَّهُ کانَ فاحِشَةً وَ ساءَ سَبیلا".

[3] برگرفته از سؤال 2855 (سایت: )، نمایه: زنا با دختر باکره و ازدواج با او .

[4] برگرفته از سؤال 3012 (سایت: 3273)، نمایه: زنا با زن شوهر دار.

[5] نور،2، "الزَّانِیَةُ وَ الزَّانی‏ فَاجْلِدُوا کُلَّ واحِدٍ مِنْهُما مِائَةَ جَلْدَةٍ وَ لا تَأْخُذْکُمْ بِهِما رَأْفَةٌ فی‏ دینِ اللَّهِ إِنْ کُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ لْیَشْهَدْ عَذابَهُما طائِفَةٌ مِنَ الْمُؤْمِنینَ"؛   هر یک از زن و مرد زناکار را صد تازیانه بزنید و نباید رأفت (و محبّت کاذب) نسبت به آن دو شما را از اجراى حکم الهى مانع شود، اگر به خدا و روز جزا ایمان دارید! و باید گروهى از مؤمنان مجازاتشان را مشاهده کنند".

[6] برگرفته از سؤال 2569 (سایت: 2723)، نمایه: حکم اعمال منافى عفت (زنا و غیر آن).