شکل و شمایل امام زمان(عج) در زمان غیبت و حضور چگونه است؟ آیا آن‌ حضرت که شاهد اعمال بانوان نیز می‌باشند، به آنان محرم هستند؟
پرسش
الف. این‌که امام عصر(عج) در میان مردم حضور دارند با چه چهره‌ای ظاهر می‌شوند؟ با ظاهر یک روحانی یا شخص معمولی؟ جوان یا پیر؟ لطفاً کامل توضیح دهید. ب. آیا امام که شاهد اعمال ما هستند به خانم‌ها محرم هستند یا در زمان ظهورشان به خانم‌ها محرم می‌شوند؟
پاسخ اجمالی
الف. خدای تعالی اگر بخواهد که امام زمان(عج) را به صورت ناشناس در میان مردم زنده نگه دارد، قدرت تغییر چهره را نیز به حضرتشان خواهد داد و بر این اساس ایشان می‌توانند در زمان غیبت با هر چهره و هر لباسی که بخواهند در میان جمعیت حاضر ‌شوند.
درباره ویژگی‌های جسمی آن‌حضرت هنگام ظهور باید گفت: بر پایه روایات؛ سنش زیاد و کهنسال است امّا از لحاظ قوای جسمی و روحی کاملاً جوان است، در همین راستا امام رضا(ع) فرموده‌اند: «قائم(عج) هنگامی که ظهور کند در سن کهولت خواهد بود ولی با سیمای جوانی و نیروی عضلانی، آن‌چنان نیرومند خواهد بود که اگر قوی‌ترین درخت روی زمین را با دست مبارکش بکشد از بیخ بر می‌کند و اگر به کوه‌ها بانگ بزند، سنگ‌هایش فرو ریزد».[1]
در روایت دیگری از امام رضا(ع)، سیمای آن‌حضرت چنین توصیف شده است: «از نشانه‌های او سیمای جوانی است در سن پیری، که بیننده او را چهل ساله یا کمتر از آن تصور می‌کند و از نشانه‌هایش این است که گذشت زمان در او اثر نکند و تا پایان عمرش آثار پیری در او ظاهر نشود».[2] بنابراین، امام عصر (عج) در چهره و سیمای نسبتاً جوانی ظاهر می‌شود.[3]
در این مسئله هیچ تردیدی نیست چون خداوند متعال چنین خواسته است و اگر با دید وسیع به آن نگاه کنیم و به اهمیت مسئله امامت[4] بنگریم به خوبی متوجه می‌شویم که خداوند «فعّال ما یشاء» است و این مسئله از جمله مشیت‌های خاص پروردگار است؛ زیرا خداوند اراده فرموده است عدالت را با وجود او در زمین برقرار سازد.[5]
ب. امام معصوم(ع) دارای دو جنبه ظاهری و باطنی است، از این‌رو؛ امام زمان(عج) در جنبه ظاهری خود مانند دیگر مردم است و تنها زنانی بر او محرم خواهند بود که رابطه نسبی یا سببی داشته باشند، اما در جنبه باطنی که امام ناظر بر اعمال تمام بشر است محرم و نامحرمی معنایی ندارد.

[1]. شیخ صدوق، محمد بن على‏، کمال الدین و تمام النعمة، ج ‏2، ص 376، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ دوم، 1395ق.
[2]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 465، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.
[5]. قصص، 5.