معلّمی هستم که در گذشته گاهی شاگردانم را تنبیه بدنی می‌کردم، آیا اکنون نسبت به آنها وظیفه‌ای دارم؟
پرسش
اینجانب برای تنبیه شاگردانم بعضی از اوقات(خیلی کم) به صورت آنها سیلی می‌زدم (البته چندسالی است از این کار پرهیز کرده‌ام) و اکنون نه آنها را می‌بینم و نه به آنها دسترسی دارم و نه می‌دانم که صورت آنها قرمز شده یا نه. حال آیا چیزی بر گردن من است؟
پاسخ اجمالی
اگر یقین ندارید که به حد سرخی رسیده و موجب دیه شده یا نه، وظیفه‌اى ندارید. در هر حال استغفار نمایید و برخی مراجع[1] توصیه کرده‌اند که از طرف آنها کارهاى خیری انجام دهید تا جبرانی برای کوتاهی شما باشد.
البته برخی از فقها[2] در این باره می‌گویند، اگر بچه، نابالغ باشد، پدر و کسی که از جانب پدر اجازه دارد، در حد مصالح بچه می‌تواند او را بزند، ولی نباید تنبیه به گونه‌ای باشد که بدن وی در اثر این گونه زدن، سرخ ‌شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به هر حال کتک زدن به هیچ وجه جایز نبوده و اگر یقین ندارید که موجب دیه مى‌شده یا نه، وظیفه‌اى ندارید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر یقین به سرخ یا کبود شدن ندارید، به قدرى براى او کارهاى خیر انجام دهید تا یقین به رضایت وى حاصل شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر تأدیب دانش آموز غیر بالغ متوقف بر زدن باشد و روشهای دیگر بی‌تأثیر باشد معلم می‌تواند با اجازه پدر، دانش آموز را تنبیه کند و احتیاط واجب آن است که بیش از سه ضربه نباشد و این کار را از روی شفقت و دلسوزی انجام دهد به نحوی که موجب قرمزی یا سبزی یا سیاهی بدن او نشود. ولی اگر دانش آموز بالغ باشد بنا به احتیاط واجب زدن او جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتی که  زدن از باب تأدیب بوده و به حد سرخی نرسیده باشد، مانعی ندارد و در صورت جهل، استغفار کنید و چیزی به عهده شما نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که نمی‌دانید زدن به حد دیه بوده است یا خیر چیزی بر شما نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. اگر کسی بالغ باشد،  کسی نمی تواند برای تأدیب و تنبیه  او را بزند؛ مگر اینکه واجبی را ترک کرده باشد یا حرامی را مرتکب شود که در این فرض تنها با اجازۀ مجتهد جامع الشرایط از باب امر به معروف یا نهی از منکر تنبیه مجاز است.
2. اگر فرد نابالغ باشد، پدرش و کسی که از جانب پدر وی اجازه دارد، در حد مصالح بچه می‌تواند او را بزند و بنابر احتیاط واجب نباید بیش از سه ضربه باشد و نباید تنبیه به گونه‌ای باشد که هنگام زدن یقین دارد بدن بچه در اثر این گونه زدن سرخ  می‌شود.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. آیت الله هادوی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی  (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.